I Norberg finns Sveriges bästa skidspår

Fotos

Utan eldsjälar ingen skidåkning – och i Norberg sluter bygden upp bakom Engelbrektsspåret. Sju dagar i veckan bjuds här naturskön skidåkning i absolut toppklass, och i februari lockar vinterveckan och det klassiska Engelbrektsloppet tusentals deltagare.

Att göra snö och skidspår är en konst. Och få behärskar den lika bra som ett gäng herrar i Norberg. Varje år lägger de ner tusentals timmar på Engelbrektsspåret, Sveriges bästa skidspår*.

– Vi har skidspår i en helt egen klass här i Norberg! Vi är ett bra gäng som hjälps åt med jobbet. Att göra snö är en hel industri, men utvecklingen med konstsnö är ett måste för att Engelbrektsloppet ska finnas kvar i framtiden, säger Krister Johansson.

Skidspår i toppklass är ett året-runt arbete. På sommaren röjer man skog och fixar broar, och på hösten täcker man av den gigantiska högen med sparad snö så att grävmaskiner, lastbilar och traktorer kan köra ut snön innan pistmaskin, skotrar och fyrhjulingar tar över jobbet att dra upp de knivskarpa spår som under vintern underhålls rigoröst. När våren sedan kommer täcks återigen en stor snöhög med isolerande sågspån i väntan på nästa vinter.

– Du måste nog vara pensionär för att hinna med allt jobb. Jag tycker om skog och natur och det är roligt med maskinerna. Man kan ju inte bara mata duvor när man blir pensionär – nu gör vi något som är till nytta för hela bygden, säger Kalle Olsson.

Bjuder besökare på snösäker upplevelse

Engelbrektsspåret lockar mängder av besökare från hela Mellansverige. I appen Outby och på Engelbrektsspårets hemsida kan man köpa spårkort, boka boende och hitta förslag på aktiviteter i Norbergsområdet. Många passar förstås på att kombinera glimrande skidåkning med en mysig fika på anrika Elsa Andersons konditori.

– Många besökare kommer hit för den natursköna bergslagsmiljön och spåren som passar alla. De är långa, lagom svåra och det är inte trångt, här kan nybörjare åka utan att vara i vägen för dem som tränar och åker fort, säger Kalle Olsson.

I februari infaller skidårets höjdpunkt i Norberg. Den fullmatade vinterveckan inleds med förra årets braksuccé ”Åk en mil vinn en bil” och avslutas med det sex mil långa Engelbrektsloppet. Då blir det folkfest i den pittoreska Bergslagsbyn.

– I år jobbar vi för att förbättra arenaupplevelsen i Norberg, med öppna butiker, barnområde och knalleland i området runt Abrahamsgården och Klackbergsgården, säger Kalle Olsson.

Frasse har varit med sedan starten

Gänget bakom Engelbrektsloppet har många planer framöver. Till sommaren planeras en ny spårtunnel och möjligheten att starta ett traillopp lockar. För att gå i land med såväl löpande arbete som framtida satsningar krävs både ideella krafter och sponsorer.

– Det är en fördel med att bo på liten ort: alla känner alla här och vill vi ha hjälp så ställer folk upp direkt, säger Hans-Erik ”Frasse” Lundberg.

Frasse talar med lång erfarenhet. Som ”Mr Engelbrektsloppet” har han funnits med varje år sedan det första loppet kördes 1969. Han kan varje sten, grop och träd längs spåret. Men åkt loppet, det har han aldrig gjort.

– När skulle jag ha hunnit det? Jag har sett till att andra kan åka. Far min var med och startade Engelbrektsloppet, morsan skötte matkontroller och jag halkade med och kom att ägna mig åt spåren. Spåren då går inte att jämföra med dem idag. I början var man glad om man kom fram, nu gör vi spår som är som fina gator.

* Fotnot:

Engelbrektsspåret är vinnare av Stora Skidspårspriset 2022, som delas ut av Skidspår.se och Svenska Skidförbundet. Spåret sköts av Spåralliansen, som i sin tur drivs av Norbergs Skidklubb och Engelbrektsloppet.

Categorieën

  • Skiën Skiën

Contact

E-mailadres

turism@regionvastmanland.se

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app