Gillbergasjön, Naturreservat
Natuurgebied
- Regio: Värmlands län
- 6575.51 km van u vandaan
Acties
Omschrijving
Gillbergasjön utgör en viktig livsmiljö för en stor mångfald av arter. Framförallt gynnas ett rikt fågelliv av betade strandängar, vassar och sumpskogar.
Reservatet bildades för att bevara en värdefull rast och häckningslokal för våtmarksfåglar samt att bevara områdets karaktär av gammalt kulturlandskap och där skydda känsliga växt- och djurarter. Området ingår i EU:s nätverk av värdefull natur, Natura 2000.
Djurliv
Sumpskogar och vassar bidrar till mångfalden, men de betade strandängarna spelar en särskilt viktig roll. Variationen i strandängens struktur är viktig. På den kortbetade våtmarken kommer vadare som tofsvipa och storspov lätt åt insekter och maskar. Enkelbeckasinen behöver dock lite högre tuvor som skydd för boet. Strandängarna är betydelsefulla också för de många flyttfåglar som rastar här för att vila och äta under långa flyttsträckor. Särskilt känd är Gillbergasjön för de stora mängder sångsvanar som samlas här under vår- och höstflyttning. Under senare år har sjön under både vår och höst också hyst större mängder av grågås.
De öppna vattenytor som betet skapar mellan vass och strandäng - den blå bården - lockar många simfåglar. Sångsvanen betar undervattensväxter på halvmeterdjupt vatten, medan simänder som gräsand och kricka utnyttjar grundare områden.
Activiteiten en faciliteiten
- Natuurgebied
Feiten
Bildat: 1986
Storlek: ca 200 hektar varav ca 100 hektar landyta
Markägare: Privat, Kyrka, Säffle kommun och Staten
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Routebeschrijving
Läge: Värmlands län, Säffle kommun, ca 20 kilometer nordväst om Säffle och omedelbart söder om Gillberga kyrka. Reservatet nås via skyltning från väg 175 mellan Värmlands Nysäter i söder och Högsäter i norr. Från parkeringen vid Gillberga kyrka har man en fin utsikt över en stor del av reservatet.
Regelingen
Det är förbjudet att:
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar,
- skada vegetationen i övrigt, t.ex. genom att gräva upp örter, gräs, mossor eller lavar,
- störa fågellivet, till exempel genom att från nära håll fotografera fågelbo eller klättra i boträd,
- medföra hund (undantag beträffande tillåten jakt) eller annat sällskapsdjur som ej är kopplat,
- göra upp eld,
- tälta,
- framföra motordrivet fordon,
- anordna båttävling, orienteringstävling eller träning där för.
Contact
E-mailadres
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisatie-logotype
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.