Kvarnberget, Naturreservat
Natuurgebied
- Regio: Värmlands län
- 6556.42 km van u vandaan
Acties
Omschrijving
Flerhundraåriga granar och tallar är bevarade i Kvarnbergets naturreservat.
Skogen innehåller många granar och några tallar som är mellan 200 och 300 år gamla.
Naturreservatet Kvarnberget ligger vid gränsen till Dalarna öster om Västra Näsberget, en by som bebotts permanent sedan mitten av 1600-talet. Reservatet ligger i en ost-vänd sluttning och de nedre delarna av sluttningen hyser sumpskogsmiljöer. Ungefär hälften av området är gammal skog, resten är myrmark.
Reservatet bildades för att bevara och utveckla ett värdefullt barrskogsområde med angränsande myrmarker, och tillsammans med omkringliggande skogar bevara djur och växter. Reservatet ska även vara en resurs för friluftslivet så länge det inte går ut över de värden som området ska skydda.
Djur och växter
Det är ständigt några granar i området som har angrepp av barklevande insekter och därmed finns det ständigt tillgång till näringsrika larver för den tretåiga hackspetten att leta upp och hacka fram. Tolv rödlistade arter har noterats i området.
Activiteiten en faciliteiten
- Natuurgebied
Feiten
Bildat: 2011
Storlek: 23 hektar
Markägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Routebeschrijving
Reservatet ligger i Värmlands län, Torsby kommun, ca 28 km NNO om Ekshärad.Från Ekshärad ta av österut vid Ekshärads kyrka, kör över Klarälven och ta till vänster i T-korsningen 2 km öster om kyrkan. Följ vägen norrut drygt 14 km och ta till höger mot Granberget/Näsberget efter att du passerat Brattfallet. Följ nu vägen norrut drygt 16 km till Gräsbäckens naturreservat. Parkera några tiotal meter in till vänster på en sidoväg. För att komma till Kvarnbergets naturreservat gå vägen ytterligare ett par hundra meter och följ sedan en bommad väg till höger som löper i en slinga kring berget, först söderut för att sedan vända norrut igen. Efter 2 km ligger reservatet.
Regelingen
Det är förbjudet att:
- samla in ryggradslösa djur, t ex skalbaggar, snäckor och fjärilar
- samla in mossor, lavar och vedsvampar
- skada eller ta bort träd och buskar, inklusive död ved såsom lågor, torrträd och torra grenar, samt skada eller ta bort döda träd eller träddelar
- utan länsstyrelsens tillstånd i näringssyfte organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar
- framföra fordon, exempelvis cykel och snöskoter
- elda annat än på anvisad plats
- medföra ej kopplad hund
Contact
E-mailadres
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisatie-logotype
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.