Vålhallberget, Naturreservat
Natuurgebied
- Regio: Värmlands län
- 6501.12 km van u vandaan
Acties
Omschrijving
Vålhallberget domineras av gammal, artrik, naturskogsartad höjdlägesgranskog. På lägre höjd finns även naturskogsartad gransumpskog.
Trots att det gått lång tid sedan den senaste branden finns det gott om brända stubbar och lövträd. Skogen är nu i många områden tät med slutna och fuktiga grandominerade skogspartier, rika på bland annat hänglavar.
Reservatet bildades för att bevara ett område med barrnaturskog samt de typiska arter som är knutna till gammal, fuktig, brandpräglad skog.
Skogen ligger nära Vålhallsätern, som är en av få sätrar i Värmland med oavbrutet säterbruk.
Djur och växter
Den branta lutningen ner mot omgivande vattendrag och det fuktiga klimatet gynnar många mossor, lavar och svampar. Förutom kryptogamerna bidrar även andra arter till den för länet ovanligt höga tätheten av missgynnade och hotade arter i reservatet. Här är 18 rödlistade arter och 41 signalarter funna. En av de rödlistade arterna är den tretåiga hackspetten.
Activiteiten en faciliteiten
- Natuurgebied
Feiten
Bildat: 2009
Storlek: 191,5 hektar
Markägare: Staten
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Routebeschrijving
Naturreservatet ligger i Värmlands län, Torsby kommun, 14 kilometer norr om Sysslebäck. Från Sysslebäck: Fortsätt norrut cirka 9 kilometer. Sväng österut vid skylt till Granberget. Efter drygt 11 kilometer kommer man till reservatet. Anlagd parkeringsplats saknas. Man kan även nå reservatet genom att vandra genom reservatet Horsstomyren-Storberget men det saknas anlagd led mellan reservaten. Vägbommen kan vara stängd i tjällossningstid.
Regelingen
I reservatet är det förbjudet att:
- samla in ryggradslösa djur, t ex skalbaggar, snäckor och fjärilar,
- samla in mossor, lavar och vedsvampar,
- skada eller ta bort död ved, såsom liggande eller stående torrträd eller torra grenar,
- framföra fordon.
Contact
E-mailadres
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisatie-logotype
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.