Lättade restriktioner i den smittade zonen angående afrikansk svinpest.

Lees verder

Invigning av två naturreservat

Fotos

  • Utsikt från berg ut över sjön Åmänningen.
    Foto: Ulrika Mogren

Nu har det blivit dags att inviga naturreservaten Landsberget och Trummelsbergsskogen. Eftersom de båda ligger längs Bruksleden genomför vi invigningen i samband med Bruksledens dag, söndagen den 1 september.

De gamla vilda skogarna i reservaten är inte bara viktiga livsmiljöer för hotade arter utan även intressanta besöksmål för oss människor. Både Landsberget och Trummelsbergsskogen korsas av Bruksleden och ingår i den del av leden som kallas Landsbergstriangeln, en cirka 16 kilometer lång vandringsslinga. I Landsberget finns spår från istiden i form av klapperstensfält och grottor som bildats av stora flyttblock. Här finns även bergväggar där sportklättring får bedrivas. I Trummelsbergsskogen hittar du flera sjöar. Området är känt för att de grunda sjöarna fryser tidigt och lockar då till sig många långfärdsskridskoåkare.

- Vi tänkte redan i vintras när vi bildade Trummelsbergsskogen och Landsberget att invigningen borde vara på Bruksledens dag i och med att leden går igenom de båda. På det viset uppmärksammar vi både naturvärdena och friluftslivet som området har. För enkelhetens skull håller vi invigningen i naturreservatet Landsberget, berättar Carl Hanson, reservatsbildare på Länsstyrelsen.

Evenemanget startar klockan 12.00 med samling på Landsbergets övre parkering. Därefter blir det en gemensam vandring upp till bergets och reservatets utsiktsplats.

- Sträckan som vi kommer att gå från parkeringen är cirka 1,4 kilometer. Terrängen är medelsvår till svår och kan vara utmanande. Bitvis är det både stenigt och mycket brant, säger Carl Hanson.

Själva invigningen sker klockan 13.00. Med utsikt över sjön Åmänningen kommer bland annat landshövding Johan Sterte att invigningstala, det blir bandklippning och fanfar. Besökarna kommer att bjudas på enklare förtäring. Avslutningsvis runt klockan 14.00 är det gemensam vandring tillbaka till parkeringen för de som inte väljer att stanna kvar.

Mer information om Fagersta kommuns aktiviteter under Bruksledens dag hittar du på kommunens webbplats.

Fagersta kommun

Categorieën

  • Natuurgebied Natuurgebied

Contact

Adres

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

E-mailadres

Ulrika Mogren

ulrika.mogren@lansstyrelsen.se

Västmanlands Naturkarta

Västmanlands Naturkarta

Open dit in de app