Skärså, Prästgrundet, Klacksörarna, Vatstenarna, Jungfrukusten
Wiosłowanie
- Województwo: Gävleborgs län
- 6673.16 km od Ciebie
Szczegóły dotyczące szlaku
- Długość 30.0 km
- Trudność Czarny - doświadczony
Akcje
Opis
En flerdagarstur med kajak.
Nu befinner vi oss i Söderhamns norra skärgård och börjar i Skärså som är ett genuint fiskeläge, oförstört och välbevarat. I den välrenommerade restaurangen Albertina kan du avnjuta Bottenhavets läckerheter. I Skärså finns även rökeri, café, kiosk och olika hantverkare. Ja, Skärså är i sig ett trevligt utflyktsmål. Men vi är ju på väg att paddla!
Du lägger i kajaken vid kajakbryggan. Kör in i Skärså. När vägen delar sig håll till vänster. Kör fram till Skärså samlingslokal, därifrån är det skyltat med kanotsymbol till parkering avsedd för paddlare. Nu har du ett flera dagars äventyr framför dig, och det första vi ska göra är att ordna ett logi, ett basläger för veckans turer.
Om du är en tältare paddlar du cirka två kilometer österut, över öppet hav och landar på Vatstenarna. På öns södra del hittar du finfina tältplatser, en liten sandstrand och iordninggjord eldstad. Kan det bli bättre? Här har du ditt basläger.
Första turen gör du säkert till Vitgrund som hänger ihop med Vatstenarna. Här hittar du en gammal fyrplats som ger dig en underbar utsikt över havet. Det finns även en liten fiskarstuga på Vitgrund som är en fin ö.
Nästa dag planerar du för en längre tur än den igår, för nu är du på väg till Klacksörarna. Klacksörarna är faktiskt en egen lite skärgård med öar med klassiska skärgårdsnamn som Sydosten, Nordvästen och Nordosten. Mellan Oren och Storskäret finns en muddrad kanal som är spännande att paddla genom. På småskären i nordost finns ett rikt fågelliv, och på de barrskogsbeklädda öarna får du säkert syn på en och annan skogsfågel. Om inte, så får du njuta av grova kusttallar, strandvallar och artrika strandängar. Stränderna består av grus och klapperstenspartier.
Söderhamns kommun har även här ordnat med uthyrningsstugor med tillhörande faciliteter, inklusive bastu. Information om stugorna hittar du på www.visitsoderhamn.se.
Vill du tälta finns det möjligheter, men det är inte helt lätt att hitta en plats som rymmer många tält. Men du behöver ju inte leta. Du har ju redan ditt basläger på Vatstenarna. Och som du märker kan du bo i stugor om du vill. Stugorna är alltså ett logialternativ, till din tältplats på Vatstenarna.
Du tar säkert ett dopp och äter en bit mat på Klacksörarna innan du tar nästa skutt, till Prästgrundet. Prästgrundet är den yttersta av öarna i Söderhamns skärgård och ”skuttet” från Klacksörarna är ungefär fyra kilometer. Du gör dig med andra ord redo för en ganska rejäl överfart på en timme eller så, beroende av väder och vind. Du har därför kontrollerat att kapellet och flytvästen sitter bra, att du har rätt klädsel, att du är mätt, att du har dricksflaskan inom räckhåll, att du har en kompassriktning (om dimmanskulle rulla in) och att du har kissat.
Väl framme vid Prästgrundet paddlar du in i lagunen med alla sina vackra sjöbodar som står i en cirkel och välkomnar dig. Du går iland vid bryggan vid lagunens norra del och tar sedan en promenad bland sjöbodarna och till det vackra skärgårdskapellet med sin typiska klockstapel. Vid dansbanan (hoppsan)hittar du en stor gräsplätt, där du kanske kan tälta, men det är nog bäst att du frågar först. Du kan även hitta en liten tältplats i Västerviken norr om lagunen, en fin strand. Men som sagt, tältplats har du redan. Men om du av olika skäl skulle behöva ett nattläger så visst finner du ett även på Prästgrundet, som är en fin ytterskärgårdsö av riksintresse.
Nu är det dags att vända tillbaka till baslägret på Vatstenarna. Vill du variera din tillbakafärd paddlar du ned till Stålhararna (se "Stålnästuren, Jungfrukusten") fortsätter förbi Sandön och tar sikte på Knösen. Där kan du stanna till och besöka en grotta. Och strax norr om Knösen har du Slottet, ett notdragningsställe. Från Slottet går du upp mot Vatstenarna igen. Det har varit en lång dag och då känns det skönt att landa på en plats som du redan gjort till ”din”.
Dag tre ute i havsbandet
Efter frukostbestyr lämnar du ditt basläger och styr kajaken mot Medharet som ligger ett par kilometer i nordvästlig riktning. Är du badsugen gör du ett litet stopp och tar ett dopp vid den lilla sandplätten. Från Medharet ser du Snäckens naturreservat som skjuter ut i havet som en 300 meter lång udde. Vid Snäcken finns en lång badstrand. Är sjön vänlig mot dig rekommenderar vi att du söker dig till Korsholmsudden. Längst inne i viken finns en skyddad plats där du kan slå läger, om du önskar.
Om ostliga eller sydliga vindar ligger på när du är vid Snäcken blir sjön mycket grov. Då kanske du föredrar att komma in i lite lugnare vatten? Paddla då västerut, följ strandlinjen, gå innanför Ullörarna och då är du snart framme vid ön Rönnskär. På insidan av Rönnskär är det fint att gå iland. Du slår upp ditt tält vid sandstranden, tar ett dopp och lagar den efterlängtade kvällsmaten i kvällssol.
Dag fyra.
Eftersom du idag har endast cirka fem kilometer tillbaka till bilen i Skärså, kan du ta det riktigt lugnt på morgonen; bada och slappa. Är det ostlig vind och du är surfsugen kan du paddlar tillbaka till Snäcken och leka i vågorna. Om inte, paddlar du tillbaka till Skärså. Det är en underbar känsla att styra in kajaken mot det fina fiskeläget. Kanske är det nu som du ”slår på stort” och sätter dig vid dukat bord på restaurang Albertina.
Dag fyra, ett alternativ.
Du vill paddla mer? Ja, då styr du kajaken från Rönnskär tillbaka till Snäcken, rundar Korsholmsudden, tar sikte på Norrnäbb och fortsätter till Klubb där det finns en brygga. Du paddlar vidare till Klippen och Lotshällan och därifrån börjar du skönja Långvinds bruk.
Långvinds bruk
Långvinds bruk är ett idylliskt brukssamhälle med anor från 1600-talet då här låg ett järnbruk som vari drift ända till 1902. Mycket finns kvar; herrgården, kapellet och rester efter masugnar vittnar om en storhetstid. Här finns bofast befolkning och under sommarsemestern öppnas Café Bränneriet. Logimöjligheter finns, liksom en camping. Efter en dag i den lummiga grönskan i vacker bruksmiljö vänder du tillbaka. Du har nu en ganska lång paddling tillbaka till bilen i Skärså. Men sommarnatten är ju ljus.
Turöversikt
Typ av paddling: Havskajakpaddling
Paddlingserfarenhet: Erfaren
Turens längd: Ca 20–50 km (beroende på dagstur eller övernattningstur)
Sevärdheter: Historia, kulturmiljöer och natur
Działania i udogodnienia
- Wiosłowanie
Fakty
Turförslagen är framtagna av föreningen Söderhamnspaddlarna och beskrivna i text och med tillhörande karta. Du kan dock inte navigera enbart efter guiden. Du måste förstås ha riktiga kartor (och kompass) med på utflykten. Fyra kartblad 1:50 000 täcker alla turer.
För kustdelen, från norr till söder, behöver du:
• Söderhamn 15 H SV
• Söderhamn 14 H NV
• Söderhamn 14 H SV
Kontakt
Adres e-mail
Visit Söderhamn
Logotyp organizacji
Pytania i Odpowiedzi
Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.