Rezerwat przyrody

Kvinnsgröta alvar

Rezerwat przyrody

0 z 5 gwiazdek — (zobacz recenzje)

Akcje

Opis

Denna del av Stora Alvaret är förhållandevis öppen och domineras av tunna jordar. De svaga höjdryggar som sträcker sig över alvaret skapar variation i landskapsbilden.

Kontakt Naturskötselenheten, Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon 010-223 80 00 (växeln)

Dojazd transportem publicznym

Działania i udogodnienia

  • Rezerwat przyrody Rezerwat przyrody

Fakty

Kulturlandskap

Överbäcken, som slingrar sig över alvaret, skapar förutsättningar för typiska fuktängar med stora tokbestånd. Längst i öster finns ett par mindre inhägnader, avgränsade med stenmurar. Dessa betas sedan länge av mjölkkor och har någon gång varit gödslade. Längst västerut i området finns resterna av en husgrund av järnålderstyp, med tydliga rester av väggar och vallar. Ungefär mitt i området ligger ett antal stensträngar och tre forntida gravar. Här finns även några vaktarkojor. Herdarna som vaktade byns får var ofta inhysehjon och de byggde kojorna till skydd mot väder och vind.

Artrika torrängar

I väster breder stora hällmarker ut sig med typiska mosskuddar och fetknopp av olika slag. Här finns även ett rikt insektsliv. I de östra delarna av området löper ett antal höjdryggar i nordsydlig riktning. Uppe på de artrika torrängarna växer betesgynnade växter som kattfot, vårförgätmigej, jordklöver och sandmaskros. Getväpplingen är en annan växt typisk för de kalkrika öländska jordarna. Alvartypen av getväppling skiljer sig från övriga genom att vara lågvuxen samt genom att blomfärgen varierar, från ljusgul till orange och purpur. Blomningen sker i juni och juli.

Del av världsarvet

Södra Ölands odlingslandskap är upptaget på UNESCOs världsarvslista. Världsarvet omfattar hela landskapet med byar, åkrar, sjömarker och Stora alvaret. Stora Alvaret har präglats av bete under flera tusen år och syftet med naturreservaten här är att bibehålla det unika betesberoende kulturlandskapet, vegetationstyper som är representativa för alvarmark samt att gynna både de typiska och de sällsynta växt- och djurarter som lever i dessa miljöer. Syftet är också att bevara och synliggöra Stora Alvarets kulturhistoriska lämningar samt att underlätta allmänhetens möjligheter att uppleva dess natur- och kulturvärden.

Wskazówki dojazdu

Reservatet är beläget strax nordväst om byn Kvinnsgröta på sydöstra Öland. Följ väg 136 söderut mot Ottenby. Ta av vid Södra Möckleby och korsa Stora alvaret i riktning mot Torngård. Fortsätt söderut längs den östra landsvägen (väg 137). Sväng av mot byn Kvinnsgröta cirka 2 km söder om Torngård. Framme i Kvinnsgröta, följ bygatan norrut. Längst i norr finns en parkeringsplats på nordsidan av den sista gården i radbyn. Reservatet gränsar i norr till naturreservatet Mellstaby alvar. Reservatet nås lättast till fots från Kvinnsgröta eller Mellstaby alvar.

Regulamin

I naturreservatet får du inte:

  • Köra motordrivet fordon utanför utpekade vägar eller stigar.
  • Parkera fordon, husvagn eller släpvagn på annan plats än iordningställda parkeringsplatser.
  • Tälta mer än en natt på samma plats.
  • Ta med hund, eller annat djur, som inte är kopplad.
  • Jaga, döda, fånga eller skada vilda däggdjur, grod- och kräldjur eller fåglar.
  • Ta bort eller skada ägg eller bon.
  • Avsiktligt störa djurlivet.
  • Samla in lösa stenar eller ta loss bitar av berggrunden.
  • Skada eller ta bort träd, buskar, mossor och lavar som växer eller är döda.
  • Använda området för orienteringstävling eller träning.
  • Skada hägnadsanordningar (till exempel staket eller stängsel).
  • Använda området för militärövningar.

Kontakt

Adres

Adres e-mail

Matheus Tholin

+46 10 354 70 00

servicecenter@morbylanga.se

Pytania i Odpowiedzi

Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.

Recenzja

Naturkartan

Naturkartan

Otwórz to w aplikacji