Rezerwat przyrody

Tursköpsskogen, Naturreservat

Rezerwat przyrody

0 z 5 gwiazdek — (zobacz recenzje)

Akcje

Opis

Tursköpsskogen består av ädellöv- och lövsumpskog och är omgiven av fullåkersbygd. Denna skog har synnerligen stor betydelse som övernattningslokal för flyttfåglar. Särskilt viktigt är området för migrerande rovfåglar, men också för stora mängder tättingar och trastar. Svedberga kulle Öppnas i nytt fönster., ett annat skogsklätt naturreservat, ligger cirka 2,5 km nordväst om Tursköpsskogen medan naturreservatet Christinelunds ädellövskog Öppnas i nytt fönster. ligger cirka 7,5 km sydväst ut.
Spela eller pausa bildspelet

Viktig övernattningsplats för fåglar

Denna skogklädda ö som omges av öppen åkermark har stor betydelse som övernattningslokal för fåglar under vår- och höstflyttningen. Särskilt viktigt är det för fåglar som fiskgjuse, bivråk, sparvhök, ormvråk och lärkfalk. Men här finns även fåglar som uppehåller sig mer varaktigt. Bland rovfåglarna syns bl.a. pilgrimsfalk och havsörn under stora delar av året. Andra fåglar i reservatet är grönfink, gulsparv, björktrast, buskskvätta, och svartvit flugsnappare. Ornitologerna har efter inventering funnit 100 olika fågelarter i Tursköpsskogen.

Gammal ängsmark från järnåldern

År 1753 kallades området Tursköpings lund och var då en träd- och buskbärande äng. Troligen har marken använts som ängs- och betesmark sedan medeltid/järnålder. Vid storskiftet 1814 benämns området Tursköps ängar. Sedan 1900-talet har träden blivit allt mer dominerande i området.

Numera artrik ädellövskog med gamla träd och död ved

I skogen finns mycket grov ek, bok och avenbok. På sina ställen finns även lönn, klibbal, ask, björk och hassel. Den lerrika jorden bidrar samtidigt till ett rikt buskskikt med olika hagtornsarter, druvfläder och äkta fläder. På sina ställen finns äldre vidkroniga träd som minner om tiden som ängsmark med mer solljus och endast strödda träd och buskar.

Både mängden gamla, grova träd och mängden död ved bidrar till dagens höga artrikedom. Närmare 40 olika rödlistade arter har påträffats i området. 12 av dessa sällsynta arter är insekter. Två av de mer exklusiva är blåsvart brunbagge och bokoxe, som båda indikerar att det rör sig om en mycket värdefull ädellövskog.

Bland guldlocksmossa och oxtungsvamp

Rara mossor i reservatet har namn som platt fjädermossa, guldlocksmossa, skuggsprötmossa och vågig sidenmossa. Lavar som indikerar höga naturvärden är bokvårtlav, orangepudrad klotterlav, matt pricklav och violettgrå porlav. Tursköpsskogens mest exklusiva svamp är skillertickan men här finns också oxtungsvamp och svavelticka som är lite lättare att hitta.

Skogens gröna mattor

På marken breder en typisk lundflora ut sig. På våren syns mattor av vitsippor. På sina ställen dyker skogsbingel, stor häxört och storrams upp. Bland de mer iögonfallande arterna finns grönvit nattviol, blåsippa och Sankt Pers nycklar. Mest ovanlig bland blommorna är nog skogsveronikan.

Fladdermöss bor i ihåliga gamla träd

De gamla träden är dessutom hemvist för fladdermöss. Av de 19 fladdermusarter som finns i Sverige har sex arter påträffats i reservatet. Sannolikt har området även en mycket stor betydelse för migrerande fladdermöss.

Friluftsliv och tillgänglighet

Området saknar stigsystem och träd ligger på sina ställen över vägen som går genom området. Det kommer inte ställas i ordning några stigar eller anläggningar utöver en mindre parkeringsplats i den norra delen.

Finansieras av Europeiska unionen

Dojazd transportem publicznym

Działania i udogodnienia

  • Rezerwat przyrody Rezerwat przyrody

Fakty

Bildat: 2021

Storlek: 31 hektar

Kommun: Helsingborg

Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne

Skyddstyp: Naturreservat

Regulamin

Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.

Till exempel är det förbjudet att:

  • ha hund okopplad
  • ställa upp husbil nattetid
  • elda annat än i friluftskök

Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.

Fullständiga föreskrifter för besökare

Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att

  1. ta bort, gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stenmurar, naturföremål eller kulturlämningar,
  2. ställa upp husbil eller motsvarande på angöringsplats mellan kl 00.00 – 05.00,
  3. ta med hund (eller annat sällskapsdjur) som inte hålls i fysiskt koppel,
  4. gräva upp eller på annat sätt skada växter (inklusive mossor), lavar eller vedlevande svampar. Gäller ej för insamling av enstaka beläggsexemplar under förutsättning att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna eller att arten är klassad som rödlistad samt att inrapportering sker av fyndet till Artportalen.
  5. elda annat än med friluftskök,
  6. avsiktligt bryta sönder eller insamla och bortföra död ved
  7. på ett störande eller högljutt sätt använda musik- eller ljudanläggning (musikinstrument eller liknande)
  8. anordna tävling, träning eller liknande arrangemang,
  9. placera ut för reservatet främmande föremål.

Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens skriftliga tillstånd
10. samla in ryggradslösa djur, t.ex. skalbaggar eller mollusker

Kontakt

Adres e-mail

skane@lansstyrelsen.se

Pytania i Odpowiedzi

Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.

Recenzja

Naturkartan

Naturkartan

Otwórz to w aplikacji