Rezerwat przyrody

Bågaliden, Naturreservat

Rezerwat przyrody

0 z 5 gwiazdek — (zobacz recenzje)

Akcje

Opis

Bågaliden är ett av länets högsta berg med toppen på 530 meters höjd. Här finns ett gammalt brandbevakningstorn och en raststuga. Under vintern är berget ett välbesökt utflyktsmål eftersom det går en skoterled upp till toppen. Utsikten från toppen är imponerande. I norra delen går vandringsleden Urskogsleden.

- "fjällgranskog" med sluttande myrar

Syftet med reservatet

Syftet med reservatet är att för framtiden bevara ett urskogsartat skogsekosystem och låta det utvecklas fritt samt att i begränsad omfattning underlätta för allmänheten att besöka området.

Området är av regeringen antaget som Natura 2000-område enligt art- och habitatdirektivet.

Naturskog med död ved

Skogen på berget är av naturskogskaraktär och långsamväxande. Det finns gott om torrakor (döda stående träd) och bitvis även rikligt med lågor (döda omkullfallna träd). Här finns arter som ullticka och gränsticka. Inom reservatet finns även en liten tjärn, ett flertal små myrar, raviner och hällmarker.

Långskäggslav

I nordostslutningen växer den sällsynta och fridlysta långskägglaven. Den finns på granar i gamla orörda skogar. I norra Ångermanland finns den i några gamla höghöjdsgranskogar, se faktaruta nedan.

Tillsammans med långskägg växer också violettgrå tagellav på granarna. På sälgar i skogen förekommer lunglav och skrovellav. Alldeles i anslutning till reservatet förkommer mer långskägglav och även andra skyddsvärda arter som doftskinn, tickmussling och skuggblåslav.

Brandbevakningstorn

På toppen av Bågaliden finns ett gammalt brandbevakningstorn med tillhörande stuga. Från utsiktstornet har man en milsvid utsikt över norra Ångermanlands skogslandskap. Tornet kan vara rätt nedisat på vintern och man går upp där på egen risk. Stugan och bevakningstornet ligger inom rasriskområdet från radiomasten. Här ska man inte vistas när väderbetingelserna är sådana att det kan lossna is från masten.

Denna typ av bevakningstorn förekommer på några av de högst belägna bergen i länet. De var tidigare bemannande med brandvakter under torrare väderperioder. Från tornen kunde brandrök upptäckas på långt håll och larm snabbt slås för att få ut räddningstjänst och skogsbolagsfolk för att släcka skogsbränder. Denna brandbevakning var i bruk fram till början av 1960-talet då brandflyget alltmer tog över denna uppgift.

Närliggande reservat

Närmaste reservat är Hemlingsån i söder.

Fakta om Långskägg

Långskäggslaven känns igen på sin långa bål som liknar julgransglitter och hänger på grangrenarna som en girlang. Den är oftast 0,5-1 meter lång.

Laven klarar inte uttorkning, brand eller modernt skogsbruk och den förökas enbart vegetativt det vill säga genom att delar av lavbålen lossnar och genom vinden kan spridas över till närliggande träd och fästa fast där.

Långskägg är starkt tillbakaträngd i Europa och nuvarande utbredning finns i huvudsak i södra Norge och mellersta Sverige. I Sverige breder den ut sig på ett smalt band från Värmland upp till mellersta Norrland, med störst utbredning i Ångermanland och Medelpad. Omkring 90 procent av den svenska förekomsten av arten finns i vårt län, varav en stor del i Kramfors kommun.

Dojazd transportem publicznym

Działania i udogodnienia

  • Rezerwat przyrody Rezerwat przyrody

Fakty

Beslutsår: 1993

Storlek: 101 hektar

Kommun: Örnsköldsvik

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsområde: Naturreservat, Natura 2000

Wskazówki dojazdu

Åk väg 352 norrut förbi Björna och Hemling. Norr om Korsbyn svänger du av mot Locksta. Sväng av söderut före byn Locksta och efter cirka 600 meter går en väg söderut mot Angsta. Härifrån är det skyltat till Bågaliden. Norr om byn Angsta tar du västerut efter skogsbilvägen mot Sörkullen. På vintern går en skoterled upp till toppen av berget. Den går både från Nyliden och Storborgarn.

Regulamin

Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:

  • Göra åverkan på mark och växtlighet till exempel genom att bryta kvistar, fälla träd eller på annat sätt skada levande eller döda träd samt gräva upp eller plocka alla typer av växter förutom bär och matsvampar.
  • Skada eller föra bort hotade eller sällsynta djur.
  • Ta med hund som inte är kopplad.
  • Köra motordrivet fordon utanför markerad skoterled.
  • Plantera in växter eller djur.

Kontakt

Pytania i Odpowiedzi

Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.

Recenzja

Naturkartan

Naturkartan

Otwórz to w aplikacji