Intressepunkt

Friluftsliv & Naturturism, Skinnskatteberg - Färnaleden

Intressepunkt

0 z 5 gwiazdek — (zobacz recenzje)

Akcje

Opis

Friluftsliv

Friluftsliv kan betyda olika saker för olika människor. En definition av friluftsliv som ofta används, och som även finns med i förordningen om statsbidrag till friluftsorganisationer är:

”Friluftsliv är vistelse utomhus i natur- och kulturlandskap för välbefinnande och naturupplevelse utan krav på tävling.”

På ett förenklat vis kan man även säga att friluftsliv är fritid som spontant, eller planerat, spenderas i allt från stadsnära parkers grönområden till vistelser ute i skog och mark.

Naturturism

Till skillnad från friluftsliv består vanligtvis naturturism av ett mer organiserat besök på platsen via en tjänst som en naturturismaktör erbjuder. Det kan handla om ett färdigt upplevelsepaket bestående av resa, boende, mat, och guidade aktiviteter - paketerade tjänster som besökaren betalar för, jämfört med en friluftsaktivitet som besökaren kanske själv planerar. På ett sätt skulle man kunna säga att naturturismen är mer kommersiell jämfört med friluftslivet. Dock innefattar även friluftslivet i dag en betydande marknadsekonomi i form av utrustning och omkringliggande tjänster, i form av till exempel butiker och restauranger. Ett par lokala exempel på aktörer som erbjuder paketerade tjänster är Kolarbyn Eco-Lodge och Färna Herrgård & Spa, vilka ni finner längs denna vandringsled.

Ekoturism

Ekoturismen är en del av naturturismen, en vanligt använd definition av ekoturism är:

”Ekoturism är ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande”.

Ekoturismens hållbarhetstänk är viktigt för hela Sveriges besöksnäring. Ett aktivt hållbarhetsarbete inom besöksnäringen gynnar såväl miljön som landsbygdsutvecklingen.

Naturturismen som kunskapsbärare

Naturturismen kan vara en inspirerande kunskapsbärare då till exempel kunniga Naturguider förmedlar fakta kring den skog besökaren vistas i. Detta kan skapa en större förståelse för hur vår skog ser ut på olika platser och vad vi alla behöver bidra med för att möta klimatförändringens utmaningar. Detta upplevelsebaserade lärande brukar kallas för Transformerande turism, då besökaren via nyvunnen kunskap kan utvecklas även på ett personligt plan och få en ökad förståelse för sin omgivning. Ju mer vi alla kan om vår natur, desto större är chanserna att vi tillsammans tar hand om naturen på bästa möjliga vis. Naturturismen kan på så sätt hjälpa dig att få en lärorik upplevelse för livet.

Naturturism, Ekoturism och Friluftsliv delar av Besöksnäringen

Naturturism, Ekoturism och Friluftsliv är alla viktiga delar av Besöksnäringen. Sveriges natur är en resurs för såväl svenska som utländska besökare och intresset ökar stadigt. Svensk turism omsätter i dag flera hundra miljarder kronor och är en betydande del av landets ekonomi. Tusentals naturturismaktörer, inte minst naturguider, hjälper dagligen besökare från Sverige och andra länder att ta del av vår fantastiska natur, på ett bildande och hållbart vis.

Naturturism bidrar till att skapa förståelse för naturens värden och en hållbar utveckling för lokalsamhället, ur såväl ett socialt som ekonomiskt perspektiv. Genom att gå denna vandringsled är även du en del av vår kommuns besöksnäring.

Allemansrätten

Sverige är ett skogsrikt land och dess yta är till närmare 3/4 klätt med skog. Det finns goda möjligheter att ta sig ut i naturen tack vare allemansrätten, som ger besökaren möjligheten att fritt njuta av naturen, förutsatt att det görs med respekt och ett ansvarsfullt sätt. Såväl friluftsliv som naturturism gynnas av allemansrätten.

Mångbruk

Genom att nyttja skogen på flera olika sätt skapar vi ett mångbruk av skogen, vilket i sin tur kan gynna skogens mångfald. En ökad variation av brukande och ett ökat besökstryck ställer dock krav på att det finns saklig kunskap rörande vår natur, och förståelse för de olika intressenternas verksamheter. I skogens mångbruk finner vi verksamheter som friluftsliv, föreningsliv, naturturism, viltförvaltning och virkesproduktion. För att uppnå hållbar förvaltning av vår natur krävs samarbete mellan skogens samtliga intressenter och aktörer.

Kolarbyn Eco-Lodge

Inte långt från denna skylt, längs denna led, ligger ett trevligt lokalt exempel på Naturturism. Det naturnära boendet Kolarbyn, även kallat Sveriges mest primitiva vandrarhem, är ett internationellt erkänt unikt boende som erbjuder upplevelser i samklang med naturen. Kolarbyn invigdes 1991 och är ett bra exempel på hur gammal historia, i detta fall Bergsbruk, kan ligga till grund för naturturism och mångbruk av skogen. Denna vandringsled passerar Kolarbyn Eco-Lodge. Under högsäsong är Kolarbyn fullbelagt av inbokade gäster som njuter av tystnaden och naturen. Vi hoppas att även du njuter av tystnaden och lugnet under din vandring, längs vår kära led.

Dojazd transportem publicznym

Działania i udogodnienia

  • Wędrówki piesze Wędrówki piesze
  • Informacja Informacja
  • Intressepunkt Intressepunkt

Fakty

Den här skylten är en del av Skinnskatteberg - Färnaleden.

Genom projektet Ledutveckling Skinnskatteberg-Färna, Trails of Västmanland Expansion 2022-2024, med ekonomiskt stöd från Tillväxtverket, har leden förbättrats och försetts med informationsskyltar. Varje informationsskylt har sin egen punkt på Naturkartan där mer fakta kring varje ämne samsas med länkar till ytterligare läsning.

Projektet har samordnats av Skinnskattebergs kommun i samarbete med SLU Skinnskatteberg som kunskapspartner med stöd från olika lokala intressenter och markägare. Jonas Vildmark Bushcraftcenter har genom förarbete, fysiskt arbete på leden och kunskapsinhämtning drivit arbetet.

Kontakt

Adres

Box 101, 739 22 Skinnskatteberg

Adres e-mail

Veronica Dahlberg

+46 222 51 56 57

veronica.dahlberg@skinnskatteberg.se

Pytania i Odpowiedzi

Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.

Recenzja

Naturkartan

Naturkartan

Otwórz to w aplikacji