Malingsbo - Söderbärke, Romboleden Etapp 5
Pilgrimsled
- Län: Dalarnas län
- 6673.3 km från dig
Information om leden
- Längd 25.0 km
- Tid 8 tim 20 min
- Svårighetsgrad Blå - medel
Åtgärder
Aktuellt
Delar av etappen är under utveckling och är bara delvis markerad med Romboledens stolpar och markeringar.
Beskrivning
Herrgårdar, gamla Bergsmansgårdar och stora skogar – så kan etappen mellan Malingsbo kyrka och Söderbärke kyrka sammanfattas. Du vandrar mestadels på grusvägar genom skogen och etappen är lättgången. Halva sträckan går du genom ett vackert naturreservat. Missa inte att ta den korta avstickaren till Malingsklack, där väntar en storslagen utsikt över landskapet.
På vackra Malingsbo herrgård från 1700-talet, en av Sveriges bäst bevarade karolinergårdar, går det fint att övernatta. Även i Tolvsbo finns en herrgård och här ligger också fina gamla Bergsmansgårdar. Längs hela etappen finns fina platser för pauser eller tältövernattningar.
Läs mer om etappen
Romboleden femte etapp startar vid Malingsbo kyrka och följer till en början Bruksleden över Trollberget. Romboleden viker sedan av norrut mot Norra Bisen. I Norra Bisen kan du välja att vandra längs med grusvägen förbi St. Baggmossen eller vandra lite längre över Klunkohäll med fin utsikt över vyerna. Sträckningen över Klunkohäll kan bitvis vara svårorienterad.
Vandringen går vidare och du passerar skyltarna mot Oppsveten där du svänger av höger mot Tolvsbo. Etappen avslutas vid Söderbärke kyrka i centrala Söderbärke.
Vandra i pilgrimernas fotspår
Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.
Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.
Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.
Vill du vandra med ett pilgrimspass och samla stämplar från etapperna? Det medeltida pilgrimspasset gav pilgrimerna möjlighet att vandra i hela Europa utan att stoppas av regler eller landsgränser. Idag är pilgrimspasset ett fint minne av din vandring längs leden. Pilgrimspasset kan införskaffas vid flera etappstarter och från Romboledens hemsida.
Aktiviteter och faciliteter
-
Vandring
-
Pilgrimsled
Fakta
Toaletter och dricksvatten finns vid Söderbärke kyrka.
Toalett med handfat och dricksvatten finns i församlingshemmet. Ingång från baksidan mot sjön Norra Barken.
Underlag
Skogsstigar, grusväg och delvis asfalt.
Kupering
Kuperat på vissa delar av leden, framför allt från Malingsbosjön norrut över Trollberget.
Parkering
Parkering finns vid kyrkorna.
Kommunikationer
Hitta hit
Närmsta busstation för etappstart är Malingsbro, 1 minuts gångväg från kyrkan.
Närmsta busstation för etappslut är Söderbärke, 27 minuters gångväg från kyrkan.
Föreskrifter
Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.
När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.
I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.
Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.
Nedladdningar
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.