Ljusbodarna - Granbergets fäbod, Romboleden Etapp 12
Pilgrimsled
- Län: Romboleden
- 6606.2 km från dig
Information om leden
- Längd 19.1 km
- Svårighetsgrad Blå - medel
Åtgärder
Beskrivning
Följ med på en riktig skogsvandring, längs slingrande stigar och förbi sjöar. Det är kuperat här och var och Granberget är brant. Djursjön är en fin badsjö.
Längs turen stöter du på flera gamla fäbodar – gårdar som förr användes för betesdjur och ofta bara beboddes under sommartid. Granbergets fäbod erbjuder en fantastisk kulturmiljö med milsvid utsikt. En av fäbodens stugor, Kronstugan, erbjuder möjlighet till övernattning. Även vid Ljusbodarna är en stuga öppen för övernattning. För mer information, se romboleden.se.
Läs mer om etappen
Vandringen inleds genom Ljusbodarnas fäbodställe, från nedre till övre och öppnare delen av detta stora fäbodställe. Från Blåbergsbacken går stigen vidare mot högt belägna fäbodstället Skinnaråsen. Längs leden passerar du en vidsträckt och oftast blöt myr, Flaten. Det finns möjlighet att gå på väg runt myren och upp till Skinnaråsen. Vill du utöka turen kan du gå högst upp på fäbodstället - där är vackra vyer över nejden. Ännu bättre utsikt får du från utsiktstornet på toppen av Skinnaråsberget, men då blir det en längre omväg.
Från Skinnaråsen bär det av längs stig nedåt mot Djursjön där du följer stranden i drygt en kilometer. Stigen leder sedan uppför mot Balkbodarna. Underlaget varierar mellan stigar och grusvägar på din vandring vidare mot Granbergets fäbodar. Längs vägen passeras Vägskälets naturreservat och sjön Yxen där man kan ta ett dopp. Sista sträckan till Granberg är brant uppför.
Vill du hellre gå på grusväg hela vägen finns den möjligheten på denna etapp, men då måste du läsa kartan och själv välja väg.
Vandra i pilgrimernas fotspår
Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.
Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.
Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.
Vill du vandra med ett pilgrimspass och samla stämplar från etapperna? Det medeltida pilgrimspasset gav pilgrimerna möjlighet att vandra i hela Europa utan att stoppas av regler eller landsgränser. Idag är pilgrimspasset ett fint minne av din vandring längs leden. Pilgrimspasset kan införskaffas vid flera etappstarter och från Romboledens hemsida.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
- Pilgrimsled
Underlag
Grundförslaget till rutt går främst längs skogsstig. Vissa sträckor längs grusväg.
Parkering
Parkering finns vid Ljusbodarna. Till Granberg är oftast vägbommen stäng så då får man parkera nere vid sjön Yxen.
Kommunikationer
Ingen tillgänglig kollektivtrafik.
Föreskrifter
Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.
När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.
I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.
Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.
Nedladdningar
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.