Pilgrimsled

Svartberg - Korskälla, Romboleden Etapp 22

Pilgrimsled

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 20.0 km
  • Tid 10 tim
  • Svårighetsgrad Röd - krävande

Åtgärder

Aktuellt

Varning för Älvdalens skjutfält - Livsfarligt område! Håll dig uppdaterad om öppettider hos Försvarsmakten.

Beskrivning

Du vandrar högt upp längs långsträcka åsar. Svartberg är en mycket gammal fäbod och stugan ”Skansen” är öppen för övernattning.

Mitt i skogen möter du Balzerjungfrun – en docka i människostorlek. Här ska en ung flicka ha dött på väg till fäboden och av tradition lägger vandrare pengar i jungfruns väska.

Etappen är krävande. Räkna med 10 timmar. Den norra delen saknar stig, här följer du enbart ledmarkeringar. Ta med karta, kompass, extra mat och övernattningsutrustning. Du går genom Älvdalens skjutfält. Se forsvarsmakten.se för aktuell information innan du ger dig iväg!

Läs mer om etappen

Utmed stigen mellan de två fäbodarna Svartberg och Balzer finns en mystisk offerplats, Balzerjungfrun. Förr markerades platsen av en stubbe uppklädd i kvinnokläder. Nu med en docka som gestaltar den unga kvinna som enligt sägnen omkommit på denna plats.

Vandra i pilgrimernas fotspår

Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.

Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.

Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Pilgrimsled Pilgrimsled

Fakta

Den norra delen saknar stig, endast ledmarkeringar att följa.

Rastplats med dass finns med jämna mellanrum nästan ända fram till Dritränn.

Vatten finns att hitta utmed vägen och i anslutning till stugorna. Vattenrening rekommenderas!

Raststugor för övernattning finns vid Svartbergs fäbod, Dritränn och Korskälla.

Underlag

Mestadels skogsstig.

Kan vara blött sista biten till Dritränn och vidare norrut.

Kupering

Kuperad terräng.

Parkering

Parkering vid Svartbergs fäbod.

Kommunikationer

Bilväg finns till Svartbergs fäbod och till Rälldalen, ca 1,5 km före vändplatsen finns en rastplats vid Rällan. Där börjar stigen till Dritränn ca 1,5 km och ca 3 km stig till Korskälla

Hitta hit

Det finns ingen kollektivtrafik till etappens start och slut.

Föreskrifter

Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.

När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.

I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.

Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen