
Turförslag Nysjön-Kurberget (2 dagar)
Rundslinga
- Län: Dalarnas län
- 6641.21 km från dig
Information om leden
- Längd 32.2 km
Åtgärder
Beskrivning
Det här är ett turförslag på två dagar med start och mål i Nysjöns fäbod. Man kan tälta någonstans längs vägen eller övernatta i raststugan i Kurbergets fäbod. Turen beskriver vandringen i motsols varv, men det går naturligtvis lika bra att vandra medsols. Terrängen är ganska kuperad och bitvis är stigarna dåligt trampade sedan fäboddriften upphörde i de fäbodar man passerar. Men vi hoppas att stigarna snart ska vara lika vältrampade som förr. Så ut och njut!
Dag 1: Nysjöns fäbod - Kurbergets fäbod
Leden mellan Nysjöns fäbod och Tulla är en gammal fäbodstig som användes av pigorna när djuren skulle ut i skogen, men den blev också flitigt använd på söndagarna efter ”stöket” när fäbodkullorna hade några timmar ledigt. Då samlades man från Nysjön, Orrtjärn och Rotbodarna vid en plats nära Övre Gammelbergstjärn som heter Tulla, där stigarna möttes.
På vägen mot Tulla passerar man mellan Gruvberget och Gammelberget och där ligger BackOlles botten. Det är en kolbotten, som är resterna efter en gammal kolmila. Innan Allriks härbre vid Söthålsån kan man stanna till vid Lushavet. En fin tjärn som under sommar och höst ofta är torrlagd.
I Tulla tar man till vänster och fortsätter västerut mot Orrtjärns fäbod. Det går först lite nerför innan man kommer fram till Stora Gammelbergstjärnen där man kan ta sig ett svalkande dopp. Leden fortsätter sedan längs sjön och upp på en tallås innan man kommer fram till vägen mellan Lamborn och Svartnäs. Sväng vänster och följ vägen en kort bit innan leden svänger ner åt höger.
Vandringen fortsätter nu genom tallskogar och längs myrar innan man kommer fram till Orrtjärns fäbod. Halvvägs passerar man ledkorset mot Gryfs fäbod, men fortsätt rakt fram där. Efter Orrtjärns fäbod bär det av lite uppför mot Hem i åsen och när man har passerat högsta punkten är man snart framme vid Pilgrimsleden. Här svänger man vänster och fortsätter söderut mot Kurberget.
Pilgrimsleden användes för färder till Nordens kristna centrum, Nidarosdomen i Trondheim, redan på 1100-talet. Senare användes den av handelsmän från södra Norrland som förde med sig varor till Kopparberget och Mälardalen. Leden gick genom Dalarna, Hälsingland och Jämtland till Nidaros. Den löper över höjderna för att man lätt skulle kunna orientera sig, då kartor saknades. De sista kilometrarna till Kurbergets fäbod innebär ganska lättsam vandring i flack terräng. Leden passera en kort bit genom Spjärshällens naturreservat och här lutar det emot lite grann. Sedan lutar det mestadels utför till fäboden och raststugan där man kan övernatta.
Dag 2: Kurberget - Nysjöns fäbod
Efter en natts förhoppningsvis stärkande sömn följer man leden österut mot Alderbacka fäbod. I fäboden ansluter man till Sommarvägen och härifrån går det nedför i varierande grad till Örabäcken. Sen börjar det stiga svagt upp mot Kurbergsmyrarnas naturreservat. Strax innan Kurbergsmyrarna delar sig dock leden och här tar man vänster mot Rotbodarna och Spjärsbodarna. Vill man kan man först ta en kort sväng ner till naturreservatet och njuta lite av den gamla skogen.
Från Sommarvägen fortsätter nu vandringen längs Sommarvägen till Rotbodarna, eller Rotboleden som den också kallas. Vid Gräsbergstjärnen är det dock dags att ta av mot Spjärsbodarna. Det här är en alldeles nyupptagen led som knyter samman lederna i Enviken med dem i Linghed. Den är väl markerad på träden men fortfarande lite otrampad. Här är det bitvis ganska kuperat och i sluttningen ner mot Spjärsen lite oländigt och stenigt.
När man kommer fram till Nysjöleden vid Gullmyrvägen svänger man vänster mot Spjärsbodarna, där man kan rasta och njuta av den vackra fäbodmiljön. Leden fortsätter sedan en bit längs vägen innan den svänger av höger upp på Avelbergets västsida. Efter drygt 2 km kommer man ner på vägen igen och då följer man den de kilometrarna fram till Nysjöns fäbod och den väntande bilen.
Aktiviteter och faciliteter
-
Vandring
-
Trailrunning
-
Rundslinga
Kontakt
E-postadress
Kontaktcenter Falu kommun
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.