Naturreservat

Våckelberget och Våckelbergets skogar

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Aktuellt

Tillträdesförbud!

Länsstyrelsen har beslutat om tillträdesförbud för en del av Våckelbergets naturreservat från 1 mars till 31 juli!

Anledningen är att känsliga fågelarter häckar i området och det är viktigt att de inte blir störda. Du är välkommen att besöka den så kallade Lunden/Trollträdgården nedanför bergsbranten. Om du vill gå till utsiktspunkten - håll till höger och ta den västra leden där den delar sig. Det är viktigt att du håller dig utanför det område som är markerat med skyltar och rödgula snitslar mellan 1 mars och 31 juli.

För mer information, se länken nedan till länsstyrelsens hemsida.

Beskrivning

Våckelberget norr om Enviken är känt för sin bergbrant och milsvida utsikt och är sedan lång tid tillbaka ett statligt naturreservat. Tack vare Falu kommun har det skyddade området på berget utvidgats när det kommunala naturreservatet Våckelbergets skogar bildades. Det ursprungliga statliga reservatet, Våckelberget, omges nu norr- och söderut av det kommunala naturreservatet.

Utsikt och biologiska värden

För många är det utsikten från krönet på Våckelbergets brant som lockar. Branten är ett så kallat sydväxtberg, som är ett brant berg som har en sida som vetter mot söder, öster eller väster. De soluppvärmda berghällarna lagrar värme och ger ett gynnsamt klimat för värmeälskande växter och djur, särskilt på våren och hösten. Här, vid Våckelbergets brant, kan man hitta lind, lönn och hassel, myskmadra, stinknäva, hässlebrodd och kungsljus. Alla dessa arter är mer vanliga längre söderut i landet och finns kanske inte ens i närheten av Våckelberget annars. Hur kommer det sig? De har blivit kvar här efter en varmare period för länge, länge sedan. Tack vare bergets värmelagring bildas ett klimat som gör att de här växterna klarat sig kvar vid branten.

Förutom värmen i berget, finns det en sak till som gör det gynnsamt att växa här, näringstillgången är nämligen också god. När näringsrikt vatten sipprar ner längs branten blir det helt enkelt som ett litet växthus här, med inbyggd näringsrik bevattning!

I skogarna finns höga biologiska värden och här hittar du naturtyper och växt- och djurliv som är ovanliga för trakten. I norra delen finns gammal granskog som är äldre än 120 år, partier med gammal tall, hällmarker med branter, örtrika fuktstråk med mera. Den södra delen av området är annorlunda, här är det mest äldre tallskog med inslag av gran och olika lövträd. Området är blockrikt, ibland så mycket att det inte kan växa några träd där.

Spår efter människan

Inom naturreservatet finns också spår efter människan, här har det bland annat pågått både gruvbrytning och tjärframställning. Namnet Våckelberget tyder också på att det har funnits en vårdkase här. Vårdkasar användes förr för att varna för faror genom att man tände bål som syntes på långt håll. Enligt historier ska vårdkasen funnits inom reservatets södra delområde.

Rastplats

Vid södra änden av vandringsleden finns en rastplats med möjlighet att grilla. Observera att det inte finns något vedförråd vid själva rastplatsen. Om du/ni vill grilla finns ved att bära med sig från ett vedförråd som finns vid stigen strax söder om den övre parkeringsplatsen.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Parkering

Det finns två parkeringar, en nedanför reservatet och en på berget vid en vändplan, intill reservatet. Från den nedre parkeringen leder en bitvis, mycket brant stig upp på Våckelberget. Från den över parkeringen leds du direkt in i reservatet Våckelbergets skogar.

Kommunikationer

Busshållplats finns vid Balungstrands sågverk. Den nedre parkeringen och stigen upp till Våckelberget ligger ca 800 meter norrut från busshållplatsen.

Hitta hit

Kör riksväg 50 norrut från Enviken. Passera Balungstrands sågverk. Efter ca 500 meter ligger den nedre parkeringen på vänster sida. Vill du inte gå hela vägen upp till Våckelberget kan du fortsätta ytterligare 600 meter längs landsvägen och svänga in vänster på nästa grusväg. Följ vägen till dess slut och parkera på vändplanen. Vid vändplanen finns en markerad stig som leder in i reservatet.

Föreskrifter

Här nedan presenteras de regler som gäller för besökare i område, både för det statliga reservatet och för det kommunala.

Karta med gränser för de båda reservaten. Pdf, 1.6 MB.

I det statliga reservatet är det inte tillåtet att...

  • skada block och berg till exempel genom att mejsla, borra och hacka,
  • skada växande eller döda – stående eller omkullfallna – träd, stubbar och buskar,
  • framföra motordrivet fordon i terrängen, gäller både barmark och snötäckt mark,
  • elda,
  • bedriva bergsklättring med undantag för klättring på is som får ske under perioden 1 december till och med 28 februari,
  • under tidsperioden 1 mars-31 juli beträda bergsbranterna med intilliggande områden som finns utmärkt på föreskriftskartan. Karta som visar område med tillträdesförbud delar av året Pdf, 1.6 MB.

I det kommunala reservatet är det inte tillåtet att...

  • skada block och berg tex genom mejsla, borra och hacka,
  • skada växande eller döda – stående eller omkullfallna – träd, stubbar och buskar, med följande undantag:
  • insamling av löst liggande, mindre, torra grenar och kvistar i syfte att göra upp eld,
  • framföra motordrivet fordon i terrängen, gäller både barmark och snötäckt mark,
  • elda utöver inom av förvaltaren iordningställd eldstad,

I båda reservaten är det dessutom förbjudet att utan länsstyrelsens respektive kommunens tillstånd:

  • gräva upp växter, plocka mossor, lavar och vedlevande svampar eller samla in djur (t.ex. insekter),
  • genomföra eller bedriva tävlingar, lägerverksamhet och andra större eller återkommande organiserade arrangemang.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Kontaktcenter Falu kommun

kontaktcenter@falun.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen