Naturreservat

Limöns naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Limön är en ö i Gävlebukten som på sin högsta punkt reser sig drygt 20 meter över Bottenhavet. Ön kännetecknas av kalkrika, ursvallade jordar med mycket klappersten. Detta är ett resultat av den kraftiga landhöjningen och att de lösa jordarna främst utgörs av kalk- och sandsten. De dagliga båtförbindelserna med Gävle och Furuvik under sommarhalvåret gör ön till ett populärt och välbesökt utflyktsmål. Limöns naturreservat förvaltas av Gävle kommun.

Större delen av ön täcks av tallskog som mestadels är 70-100 år. Stränderna är flacka och täckta med arter som gultåtel, strandkrypa, kustarun, gulkämpar, daggsvingel och klapperögontröst som är typiska för Östersjön. Utmed stränderna finns en art- och individrik fågelfauna med flera ovanliga arter som svarthakedopping, svärta, skedand, snatterand och vitkindad gås.

Fiskelägen och ovanlig flora

Stranden vid Limöskaten på öns nordöstra del är en av mycket få platser i landet där kalkstenen i Bottenhavet syns. På öns västra sida finns ett gammalt fiskeläge där byggnaderna numera används som fritidsbostäder. Bostäderna ligger utanför naturreservatet. På flera ställen runt det gamla fiskeläget finns kalkrika gräsmarker med en mycket ovanlig flora för Norrlandskusten. Här finns arter som backsmörblomma, blodnäva, brudbröd, brudsporre, harmynta, kantig fetknopp, kungsmynta, rosettjungfrulin, spåtistel och vildlin.

Runt ön finns grunda skyddade vattenområden med en rik undervattensflora av grönalger och kransalger som utgör värdefulla reproduktionsområden för fisk och viktiga födosöks- och häckningsområden för sjöfåglar.

Om Limöns naturstig

Stigen är cirka 4,2 kilometer. Längs stigen finns utsiktsplatser mot havet, ett antal grillplatser, vindskydd, ledmarkeringar och informationstavlor. Stigen passerar både skogs- och naturmiljöer, badstränder, rastplatser och fritidsstugområden.

Vid Limö café har du tillgång till dricksvatten och torrdass, du hittar även torrdass vid badplatserna och vid fyren. Från Limö café kan du välja att gå mot nordost till Oxharen och badplatsen Tärnviken (Badviken), eller söderut till Scoutviken.

Under sommartid kan du åka turbåt från Gävle till Limön. Det går också att boka boende på ön. Se länken till bokning av båt och boende under mer information.

Badstränder på Limön

  • Badplatsen Kalkudden ligger bredvid Limöbåtens angöringsplats. Här finns grillplats och tillgänglighetsanpassat kompostdass.
  • Badplatsen Tärnviken ligger på Limöns norra strand, cirka 1,5 kilometer från Limöbåtens angöringsplats. Här finns en långgrund strand som består av en blandning mellan sten och sand, grillplats och vindskydd och kompostdass.
  • Badplatsen Scoutviken ligger på Limöns södra strand, knappt en kilometer från Limöbåtens angöringsplats. Här finns grillplats och kompostdass.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Areal: 205,3 hektar Skyddsår: 2020 Kommun: Gävle Förvaltare: Gävle kommun Karaktär: Skog, våtmark, äng Skyddsområde: naturreservat, Natura 2000

Föreskrifter

Utöver vad som gäller enligt andra författningar är det förbjudet att:

  • framföra motordrivet fordon
  • ta ved eller göra upp eld annat än på anvisad eldningsplats. Endast egen medhavd ved eller ved från kommunens iordningställda vedförråd får användas
  • bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående eller omkullfallna träd och buskar
  • skada, plocka eller samla in växter, svampar och lavar
  • klättra i boträd, uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt, samla in djur eller på annat sätt skada eller störa djurlivet
  • medföra hund som inte är kopplad eller annat okopplat husdjur
  • sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift
  • skada fast föremål eller ytbildning, såsom att omlagra eller bortföra sten, gräva, eller därmed jämförligt
  • utan kommunens tillstånd använda området för organiserade tävlingar
  • använda området för militära övningar
  • cykla.

Föreskrift 4 ovan utgör inte hinder för plockning för eget behov av sådana bär, matsvampar och växter som inte är fridlysta eller rödlistade.

Föreskrifterna 5 och 6 ovan utgör inte hinder för innehavare av särskild rätt i samband med den jakt som är tillåten i naturreservatet.

Föreskrift 5 utgör inte heller hinder för tillåtet fiske eller arrendators rätt att nyttja fasta fiskeredskap.

Föreskrift 7 utgör inte hinder för tillfällig skyltning i utbildningssyfte, exempelvis i samband med skolverksamhet. Föreskriften utgör inte heller hinder för tillfällig skyltning i samband med tillståndsgivna organiserade tävlingar enligt föreskrift 9.

Föreskrift 8 ovan utgör inte hinder för körning med snöskoter på fruset och väl snö- eller istäckt underlag, och på ett sätt som inte skadar mark eller vegetation.

Kontakt

Adress

Gävle kommuns kundtjänst har öppet måndag - fredag kl. 08.00-17.00.

E-postadress

Gävle kommun

+46 26 17 80 00

gavle.kommun@gavle.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen