Paddling

Paddling i Bergviken

Paddling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 56.0 km
  • Svårighetsgrad Grön - enkel

Åtgärder

Beskrivning

Paddla i klassisk hälsingemiljö, blånande berg och flottningsminnen

Bergviken är en gammal havsvik, som numera är en stor sjö (15 x 15 km), omgiven av höga berg och är en del av Ljusnans lopp. Här paddlar du rakt in i spännande historia; järnålder, flottning, pappersindustri, fäbodar. Idag finns fortfarande ett levande jordbruk runt sjön. Efter paddlingen, gör ett besök på Bergviks industrimuseum.

Paddlingen är lätt och trivsam, det finna mycket att titta på och många badplatser att rasta vid. Men när det blåser reagerar Bergviken som alla andra stora sjöar omgivna av berg, med mycket kraftig och krabb sjö. Det blir full fart på vågorna som inbjuder till rolig surf. Om du tycker att det blir för mycket hittar du säkert en skyddande rastplats.

Ljusnan är en reglerad älv. Det finns kraftstationer både i Segersta och i Bergvik men sjön har på intet sätt karaktär av vattenmagasin.

Bergviken passar lika bra för en kortare tur på några timmar, som en övernattningstur. Eftersom det finns logi att hyra både i Lynäs och Segersta kan du faktiskt använda Bergviken som din paddlingssjö under en hel semester.

Utgångspunkter/isättning
Kommer du från Söderhamnshållet går det bra att starta vid båthamnen vid gamla fabriken i Vannsätter, alternativt vid båthamnen på södra sidan (Lynässidan).Kommer du söderifrån sjösätter du i Skog; Skogsands badplats eller Fagersand. Vid alla dessa platser finns parkeringsmöjligheter.

Korta turen
Om du sätter i kajaken i Vannsätter. Paddla västerut, följ strandkanten. Efter tre kilometer kommer du till en badplats. Bada och paddla sedan över till södra sidan och följ stranden österut. Här kommer du att paddla förbi både ängar, berg och hagar. Hästar, får och kor vakar över din färd. Om du är sugen att bada en gång till hittar du en fin sandstrand vid Hovnäsudden. Härifrån kan du paddla över sjön och landa vid båthamnen. Är du sugen att avsluta turen med en pizza hittar du en pizzeria vid södra brofästet . Vid norra brofästet ligger muséet i Bergvik.

Dagstur/övernattningstur:
Isättning i Vannsätter. Börja paddlingen enligt ovan. När du passerar badplatsen vid Fallberget, fortsätt västerut, runda Norhällsudden och slingra dig fram mellan Storön och Överängesberget. Här kommer du att se en hel del rovfåglar som svävar mellan bergen. Nu öppnar sig Gäversta, en gammal vacker jordbruksbygd med möjligheter till strandhugg, vid badstränder och bryggor.

Nu är du också tydligt inne i älven, Ljusnan som här kan vara strid (beroende på vattenstånd). Paddla gärna uppströms till Segersta och under de två broarna som nu har blivit världsberömda genom den amerikanska inspelningen av Milleniumfilmerna. Men vänd tillbaka efter broarna … för nu är du ganska nära Landafors kraftstation. Nu paddlar du på älvens södra sida och stannar troligen till vid Mårdnäs om du är intresserad av järnåldersfynd (informationstavlor finns). Nu är du också framme vid Kungsholmen, det kända restaurang- och konferenscentrat som Billan och Erik Östlund driver, www.kungsholmen.net

Om du nu inte har bokat plats just idag rundar du i stället Mårdnäsudden och kommer fram till en härlig sandstrand, med grillplatser och dass. Är du ute på en dagstur äter du säkert din middag här på stranden och paddlar sedan tillbaka, denna gång (om vindarna tillåter) på södra sidan om Storön, och in i Smalsjön och tillbaka till båthamnen.

Är du ute på en övernattningstur blir denna vackra plats troligen ditt nattläger. I så fall … vaknar du upp nästa morgon och gör dig redo för fortsatt paddling söderut mot Hanebo och Kilafors. I viken som går in mot Hanebo, ser du kyrkan. Här finns också gravfält från järnåldern och fina fågellokaler. När du sitter i kajaken och kikar mot norr ser du i fjärran det höga Hårgaberget, där djävulen själv spelar upp till dans.

Men undvik gärna den hambon, paddla i stället mot Kilafors. Här kan du sträcka på benen innan du fortsätter österut, paddlar förbi Norrlandsporten, förbi ångbåtsbryggor och viker av mot söder vid Hamnäsudden som har en speciell lövträdsvegetation(hassel).

Nu har du en sträcka på fem kilometer som slutar i Skog, där du kanske kliver ur för att betrakta den medeltida kyrkoruinen. Har du slut på proviant kan du ta en promenad till butiken i Stråtjära. Paddla därefter mot norr. Nu följer du sjöns östra sida och du kommer snart till Fagersand som är en fin badplats.

I din fortsatta paddling har du mäktiga Trollberget och Gullberg på din högra sida och när du passerar Långnäsudden kommer du in i Lynäsviken. Längst in i den hittar du Missionskyrkans sommargård, medsommarcafé och möjligheter till övernattning (och omfattande programverksamhet). Lynäs sommarhem kan vara ett av de logialternativ där du stannar en längre period i Bergviken.

Om du inte övernattar där följer du vikens norra sida, och rundar så småningom Västernäset som tar dig in i Smalsjön igen, och där borta ser du Vannsätters båthamn, där du lämnade bilen igår, eller för ett par dagar sedan.

Turöversikt

Typ av paddling: Motionskajak- ellerhavskajakpaddling
Paddlingserfarenhet: Nybörjare–erfaren
Turens längd: Ca 7-45 km (beroende på dagstureller övernattningstur)
Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer, natur
Logiförslag: Kullerbacka Gästhus (Gäversta),Kungsholmen (Segersta), Lynäs sommarhem(Lynäs)

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Paddling Paddling

Fakta

Turförslagen är framtagna av föreningen Söderhamnspaddlarna och beskrivna i text och med tillhörande karta. Du kan dock inte navigera enbart efter guiden. Du måste förstås ha riktiga kartor (och kompass) med på utflykten. Fyra kartblad 1:50 000 täcker alla turer.

För kustdelen, från norr till söder:
• Söderhamn 15 H SV
• Söderhamn 14 H NV
• Söderhamn 14 H SV

För sjöarna/åarna behöver du terrängkartan Kilafors 658.

Parkering

Kommer du från Söderhamnshållet går det bra att starta vid båthamnen vid gamla fabriken i Vannsätter, alternativt vid båthamnen på södra sidan (Lynässidan).Kommer du söderifrån sjösätter du i Skog; Skogsands badplats eller Fagersand. Vid alla dessa platser finns parkeringsmöjligheter.

Kontakt

E-postadress

Visit Söderhamn

info@visitsoderhamn.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen