Söderhamn-Lötån
Paddling
- Län: Gävleborgs län
- 6677.23 km från dig
Information om leden
- Längd 4.9 km
- Svårighetsgrad Grön - enkel
Åtgärder
Beskrivning
Liten lunchtur längs Lötån
Varje stad av rang ska ha en liten stadstur. I Stockholm utgår den från Talludden och följer Karlbergskanalen. I Söderhamn sker starten vid kajakbryggan, nära turistbåten Moa och Söderhamns gästhamn. Där sätter du i kajaken och styr din färd längs den norra sidan av ån, ut på Flaket. Du paddlar längs ett gammalt pålverk, rundar den gamla träpiren, paddlar under nya Forsbackabron och nu är du i Lötån. Lötån är en typisk å, med sitt stilla, mörka vatten.
Sommartid böjer sig träden över ån, som gröna väggar. Det händer inte särskilt mycket under din färd uppströms, kanske ser du en ryggfena från en brax, några änder eller någon som promenerar på stigen som följer ån. Men för det mesta är det stilla. Det är ju en liten tur!
Efter en dryg kilometer tar din resa slut. Du är framme vid forsarna. Precis där, hittar du en fin strand, en badplats och campingbord. Här tar du ett dopp och avnjuter ditt medhavda lunchpaket. Sen är det bara att vända kajaken och paddla tillbaka till staden.
Turen tar två timmar inklusive lunch. Du kan använda både kajak och kanadensare.
Vill du förlänga turen bär du kajaken förbi forsarna och sätter i ovanför bron i Vågbro. Därifrån kan du paddla genom Varbergsviken och Skenstaviken och komma ut i Norralaån, passera förbi den ståtliga kyrkan i Norrala och paddla fram till Hillmans gamla kvarn söder om forsarna i Kungsgården.
OBS! Denna förlängda tur är INGEN ”liten lunchtur” utan har lite mangroveträsk-karaktär över sig: snokar, bävrar … alltså spännande!
Turöversikt
Typ av paddling: Motionskajak- och havskajakpaddling
Paddlingserfarenhet: Nybörjare–erfaren
Turens längd: Ca 3–10 km
Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer, natur
Aktiviteter och faciliteter
- Paddling
Fakta
Turförslaget är framtaget av föreningen Söderhamnspaddlarna.
Kontakt
E-postadress
Visit Söderhamn
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.