Vandring

Gällinge kulturstig

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 3.1 km

Åtgärder

Aktuellt

Den finns en folder vid stigens start som berättar sägner och fakta från en svunnen tid.

Beskrivning

Gällinge kulturstig är cirka 3 km lång och går delvis på skogstig. Stigen är markerad, men på några ställen där du lätt kan gå fel. Där sitter röda plastremsor som du ska följa. Platserna längs kulturstigen är numrerade från siffran ett och framåt.

  • Var rädd om naturen. Skräpa inte ner och håll koll på din hund.
  • Det finns två badplatser vid Långaresjön.
  • Plats 7 är en bra plats att fika vid. Här har du en härlig utsikt över Långaresjön.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Promenad Promenad
  • Rundslinga Rundslinga
  • Kulturstig Kulturstig

Fakta

Gällinge socken

Gällinge socken är en gammal kulturbygd. Otaliga fynd från sten-, brons- och järnålder har gjorts och lämningarna från denna tid är många. Kyrkan är av gammalt datum och skall enligt legenden vara byggd 1130.

Jordbruk har varit den huvudsakliga näringen i socknen. Jordmånen är ganska mager och fattigdom har präglat bygden genom åren. Skog var det ont om och ljungmarken var dominerande mellan de små åkertegarna. Med början under senare delen av 1800-talet företogs emellertid sänkningar av Löftaån vilket innebar att mycket ny jordbruksmark kunde tagas i besittning. Denna nyvunna mark var oftast bördig och gav ett uppsving för jordbruket. Det jordbruk som är igång idag är mestadels inriktat på spannmålsodling och många jordbrukare kompletterar sin utkomst med annan sysselsättning.

Från 1800-talets början till 1870 ökade befolkningen till nästan det dubbla. Emigrationen till Amerika tog fart och många sökte sin lycka i det stora landet i väster. Mellan åren 1891 - 1900 utgjorde nettoutvandringstalet i Gällinge 12,97 promille av invånarantalet. Det högsta i någon socken i Halland.

Det var vanligt att torpare och bönder köpte får på marknaderna söder- och österut (tex Skällinge och Skållared) vilka de sedan drev hem och slaktade. Köttet såldes sedan i Kungsbacka eller Göteborg. Kvinnorna spann och vävde. Många var linåkrarna i bygden och många var de vävnader som fick ligga ute i månsken och dagg för att blekas innan de såldes i Göteborg vid Larsmässemarknad. Linodlingen har återupptagits och numera syns åter böljande blå åkrar för produktion av linolja.

Av alla de kvarnar som legat i socknen är det endast Stockareds kvarn som fortfarande är i bruk. Lanthandeln i Dugatorp är den enda kvarvarande av de 8 affärer som funnits genom åren. Annat som försvunnit inom socknen är poststationen, mejeriet, telefonstationen, torvströfabriker och smedjor. På senare år har emellertid näringsverksamheten utöver jordbruk åter börjat spira i bygden.

Gällingeskolan för låg- och mellanstadiet har under de senaste åren byggts ut. Från början låg folkskolan på Lunna i Håfors by, varifrån den flyttades till Gödatorp innan nuvarande skola byggdes i början av 1980-talet.

Parkering

Parkera vid Gällinge kyrka. Där ser du skylten Kulturstig.

Hitta hit

Från E6 avfart 58, vid Shellmacken och kör mot Gällinge/Förlanda. Följ skyltningen mot Gällinge och Gällingeskolan, sväng vänster mot Gällinge kyrka. Fortsätt tills du ser skylten Kulturstig.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Telefon: 0300-83 40 00

E-postadress

Kungsbacka turistinformation

tourist@kungsbacka.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen