Vandring

Blomsterstigen (vandringsled, Storlien)

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 6.4 km

Åtgärder

Beskrivning

Blomsterstigen i Storlien är en lättvandrad led som tar dig ovanför trädgränsen med milsvid utsikt över gränsfjällen in mot Norge vid klart väder. Leden passar lika bra att gå medsols som motsols. Längs stigen finns bänkar utplacerade där du kan vila benen en stund och njuta av utsikt och omgivning.

Res hit med kollektivtrafik

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Start/Mål

Du kan starta din vandring vid Högfjällshotellet eller vid den nedre parkeringen strax norr om järnvägsstationen. Skyltar med "Blomsterstigen" visar dig vägen till stigar som tar dig till portalen en bit upp på berget. Blomsterstigen är en rundslinga vilket innebär att du kommer i mål på samma plats som du startade.

Svårighetsgrad

Blå - lätt

Skyltning/ledmarkering

Leden är skyltad med blå färgmarkering på trästolpar, stenar och träd.

Leden finns utmärkt på karta i Lantmäteriets app "Min Karta".

Ladda ner appen Min karta för iPhone »

Ladda ner appen Min karta för Android »

Fysisk karta

Calazo fjällkarta "Årefjällen & Storlien" (1:50 000)

Nordstedts Outdoorkarta "Skäckerfjällen - Storlien - Åre" (1:75 000)

Upplev längs leden

Dr Ernst Westerlund, läkare i Enköping 1867-1924 var en piojär inom självläkekonst och livsstilens betydelse för hälsan. Efter att järnvägen invigts i Storlien 1882 hade han sin sommarpraktik där och Storlien blev känt som luftkurort.

Från 1886 då "Nya hotellet" stod klart bodde lftgästerna på familjen Selanders hotell. Det låg då på platån norr om stationen där Fjäll-Lyorna" står idag. Har kallats Norska hotellet, Nya hotellet, Storliens Sanatorium, Storliens pensionat och från 1905 Högfjällspensionatet.

Blomsterstigen anlades 1890. Doktorn införde ett system med bänkar att vila på längs vägen upp till toppen. Många bänkar skänktes av nöjda patienter och fick namn.

Stigen runt vargklyftan är stenlagd. Man fick ordination att gå till en viss bänk. Senare skulle man på doktorns order bära upp en sten och lägga på det ställe som idag kallas Ernstkumlet. Troligen har kumplet byggts med vissa av dessa stenar. Några av blommorna man kan finna längs blomsterstigen är Fjällbrud, Jungfru Marie Nycklar, Lappljung, Rosenbinka, Rosling, Vitsippsranunkel, Gullspira, Grönyxne och Fjällglim.

På fötterna

Denna led går mestadels i fjällterräng. Träningsskor med grov sula alt vandringskängor är att föredra.

Hund

Hundar är såklart välkomna men tänk på att hålla dem kopplade och att ta bort bajs som hamnar där någon annan kan råka gå i det.

Sopor

Allt som tas med upp på turen ska även tas med tillbaka igen. Har du möjlighet så bär gärna ner mer skräp hem än du tog med dig ut.

Rekommenderad period

Denna led går delvis i områden som är känsliga när det är blött i markerna. Undvik leden under snösmältningen samt även när det regnat mycket.

Parkering

Parkering finns vid ledstart, strax norr om järnvägsstationen.

Vägbeskrivning till parkeringen Google maps »

Det går även att parkera vid Storliens Högfjällshotell

Vägbeskrivning till Parkeringen Google maps »

Hitta hit

Den historiska ledstarten är markerad med en portal en bit upp på berget dit anslutande stigar går både från Högfjällshotellet och parkeringen strax norr om järnvägsstationen. På höger sida precis vid infarten till parkeringen hittar du den nedre anslutande stigen, vid den lilla boden. En skylt med "Blomsterstigen" visar vägen.

Vägbeskrivning på Google maps till ledstart vid parkeringen »

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen