Pilgrimsled

Lillhärdal - Lövnäsvallen, Romboleden Etapp 24

Pilgrimsled

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 44.0 km
  • Tid 14 tim 40 min
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Aktuellt

Etappen rekommenderas för vandring juli, augusti, september.

Beskrivning

Grusvägar leder dig genom skogar, myrmarker och förbi vattendrag. Turen går mestadels längs vägar och är ganska lättvandrad. Du går mellan två historiska platser.

Helga och Härjulf Hornbrytare räknas som Härjedalens första boende och urfärder. Enligt sägnen bosatte de sig söder om Lövnäsvallen kring år 840. Flera lämningar i trakten tros vara från den tiden. Redan på 1000-talet låg det en kyrka i Lillhärdal. Den du ser idag är landskapets äldsta bevarade medeltidskyrka, invigd 1407.

Tänk på att leden går långt från hus och samhällen. Ta med extra mat och räkna med en övernattning.

Läs mer om etappen

Från Lillhärdal är det enkel vandring på skogsbilväg och något skogsparti med vacker utsikt mot Oxsjöarna. Ett vad finns över Mölingan. Leden svänger vidare över Korskällåsen och vidare mot Rönnåsvadet. Det finns en fin rastplats med vindskydd ca 400 meter från leden, vid Korskällstjärn, ett möjligt övernattningsställe. Vid Rönnåsvadet fortsätter leden längs Härjeåns södra sida, mot Slyån där det finns ett vad att gå över. Strax efter kommer du fram till Särnavägen som leder genom Lövnäsvallen.

Vandra i pilgrimernas fotspår

Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.

Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.

Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.

Res hit med kollektivtrafik

Relaterade evenemang

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Pilgrimsled Pilgrimsled

Fakta

Vindskydd vid Korskälltjärn (ca 400m från Romboleden) och övernattningsstuga "Störrös" nere vid Särnavägen där Lövnäsvallens ledentré finns.

Det finns flera fina tältplatser utmed Ällan, Mölingan samt Härjeån.

Toalett och dricksvatten vid Lillhärdal kyrka.

Underlag

Mestadels grusvägar.

Hinder

Vad samt hoppställe mellan betongbron och Lövnäsvallen.

Parkering

Parkering finns vid Lillhärdal kyrka, Mölingdalsvallen och Lövnäsvallen.

Kommunikationer

Kollektivtrafik Länstrafiken Jämtland

Hitta hit

Närmsta busstation för etappstart är Lillhärdal, 4 minuters gångväg till kyrkan.

Det finns ingen kollektivtrafik till etappens slut i Lövnäsvallen.

Föreskrifter

Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.

När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.

I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.

Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen