Pilgrimsled

Korskälla - Lillhärdal, Romboleden Etapp 23

Pilgrimsled

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 37.0 km
  • Svårighetsgrad Svart - erfaren

Åtgärder

Aktuellt

Etappen rekommenderas för vandring juli - augusti - september.

Beskrivning

Vandra i vacker skog, förbi åar, myrmarker, kullar och dalar. Du följer både vägar och stigar. Den södra delen av etappen har då och då en otydlig stig – men ledmarkeringarna visar dig vägen.

Byn Lillhärdal är södra Härjedalens största samhälle. Redan på 1000-talet låg det en kyrka här och därför var platsen troligtvis viktig för pilgrimer. Den nuvarande kyrkan är Härjedalens äldsta bevarade medeltidskyrka, invigd 1407. I den finns en målning av S:t Kristoffer, vägfararnas skyddshelgon.

Etappen går långt från hus och samhällen. Av säkerhetsskäl bör du därför ta med karta, kompass, extra mat och övernattningsutrustning.

Läs mer om etappen

Korskälla är en mytomspunnen plats. Det berättas att det stått tre kors i självaste källan. Många hävdar att det varit en helig plats för pilgrimer på väg till eller från Nidaros. Andra hävdar att det "bara" var en gränsmarkering. Läs mer i artikeln om Korskälla.

Räkna med att etappen tar 2-4 dagar att vandra. Leden går ut från Korskälla mot Skuckuvägen och vidare till Lillhärdal via markerad led. Strax söder om Stor-Gilleråsen finns ett fint gapskjul (vindskydd) som fungerar för övernattning. Även fler gapskjul finns längs vägen mot Lillhärdal.

I Lillhärdal finns möjlighet till proviantering, massage av onda fötter samt dusch och övernattning på campingen eller i lägenhet. Det går även att ordna visning av Lillhärdals kyrka.

Från Korskällan finns också en alternativ väg via Mölingdalsvallen och vidare på etapp 24, men då passerar du inte Lillhärdal på vägen. Den alternativa vägen har i dagsläget endast markeringar till Härgrav. Utrusta dig med appen Naturkartan i mobilen samt karta och kompass för säkerhets skull. Leden går genom några skogpartier och längs skogsvägar.

Vandra i pilgrimernas fotspår

Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.

Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.

Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.



Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Pilgrimsled Pilgrimsled

Fakta

Vatten kan drickas i alla rinnande vatten.

Övernattning/rastplats: Stuga i Korskälla.

Gapskjul/vindskydd söder om Gilleråsen.

Camping och lägenheter i Lillhärdal.

Utgå från att mobiltäckning saknas.

Det finns täckning vid Granåsens vändplats, just nu det enda stället där det finns täckning.

Underlag

Skogsbilvägar och röjd skog med markering.

Hinder


Parkering

Finns vid Lillhärdal kyrka.

Föreskrifter

Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.

När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.

I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.

Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen