Fågeltorn Draven
Fågelskådning
- Län: Jönköpings län
- 6733.49 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Draven, gränsen mellan Gislaved och Värnamo, är en av Smålands viktigaste och artrikaste fågellokaler. Här häckar årta, småfläckig sumphöna, sothöna, vattenrall, skrattmås, rördrom, bläsand, storspov, brun kärrhök, sångsvan, trana och grågås.
Många olika änder, gäss och vadare rastar också här under flyttning. Pilgrimsfalk har setts vid sjön och flera andra rovfåglar söker sin föda här. Om vintern kan man få se havsörn. Fågeltorn finns norr om Väcklinge på västra sidan och på Fridsnäs vid utloppet i sydost.
Även växttäcket är varierat och artrikt. På skilda håll i sjöbanken växer till exempel kärrspira, granbräken, olika arter av sileshår och igelknoppar samt vattenmöja och sjöranunkel. Även ängsnycklar har påträffats i reservatet.
De vidsträckta strandängarna längst i sydväst, Håkentorps, Dravös och Bröttjestads marker, är delvis dikade och utgörs av välbetade strandängar med pors och ljung. Här har betet pågått kontinuerligt sedan lång tid. På de stora arealerna hittar man en mängd olika växtarter.
Ett källkärr i sydost bidrar till artrikedomen. Tätört, stagg, atlantmaskros, ett flertal starr-, blädder- och natearter, vattenblink och kärrbräsma är något av mångfalden av växtarter. Rödbena, tofsvipa och gulärla häckar regelbundet på strandängarna.
Vid sjön finns två fågeltorn och runt sjön går en led med spänger på cirka 9 km.
Aktiviteter och faciliteter
- Fågelskådning
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- framföra motordrivet fordon
- parkera motorfordon, husvagn eller släpvagn annat än på särskilt anvisade parkeringsplatser
- tälta
- rida
- klättra i boträd
- medföra okopplad hund.
Övrig lagstiftning för vad man får göra i skog och mark gäller givetvis också i naturreservatet.
Kontakt
Adress
E-postadress
Emma Sjöberg
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.