Naturvärde

Albrunna, Naturvårdsområde

Naturvärde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Albrunna alvars kalkrika marker har betats i årtusenden. Här finns därför ett särpräglat växt- och djurliv med många sällsynta arter. Så vandra långsamt, här finns mycket att upptäcka! Området gränsar i väster till byn Albrunna, dess åkermark och till Albrunna lund. Gränsen mellan alvar och lund är slående. En stenmur skiljer de båda markslagen åt.

Stora alvaret i miniatyr

Framför dig har du ett vidsträckt alvar. Ett till synes kargt och enformigt landskap. Men på din vandring kommer du att kunna urskilja flera olika naturtyper. Vanligast är grusalvaret, tunna jordar av vittrad kalksten. Där kalkberggrunden täcks av något djupare jordar finns örtrika, torra gräsmarker. Och i sänkor finns fuktängar och små tillfälliga vattensamlingar (vätar).

Alvarets flora

På din vandring kanske du får se fältsippa, krutbrännare och alvarmalört. De är alla karakteristiska arter för alvarets torra gräsmarker. Där marken är fuktigare växer älväxing, ängsvädd och blåtåtel. Något mer exklusiva för just Albrunna alvar är våradonis, ljungsnärja, småtörel och filtsolvända.

Småkryp

Svartfläckig blåvinge, rosenvingad gräshoppa och silversmygare är några av alla de ovanliga småkryp som trivs på alvaret. En raritet är fårsvingelminerarmalen. Den är vit, cirka 8 mm stor och i Norden endast känd från Öland. En insekt som det krävs specialistkunskap för att hitta!

Svampar

Även bland svamparna finns många sällsyntheter som sammetsmusseron, rotmusseron och dadelvaxskivling. En svamp som sticker ut, både bildligt och bokstavligt talat, är fatsvampen. På våren tittar den fram ur gammal hästspillning, likt svartprickiga häftstift.

Lämningar från förr

Alvaret har varit bebott av människan i tusentals år. Här och var i reservatet finns mer eller mindre överväxta stensättningar, som avslöjar gamla gravplatser. Centralt och i söder finns flyttblock med skålgropar. Vad dessa inhuggna små runda gropar använts till gäckar arkeologer än idag. Kanske användes de vid religiösa ceremonier eller som offerplats. Eller som uppsamlingskärl för magiskt regnvatten!

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturvärde Naturvärde

Fakta

Beslutsår: 1994
Areal: 463 hektar
Kommun: Mörbylånga
Markägare: Enskild ägare
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län

Reservatet ligger inom Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

Hitta hit

Följ väg 136 mot Ottenby, ta av mot öster strax efter att du kommit in i Albrunna by vid skylt mot vandringsled Albrunna kalkbrott. Det går att parkera här men visa hänsyn, det är många som behöver samsas om platsen. Här hittar du en informationstavla om reservatet. Trafikverket har också en parkeringsplats med toalett på västra sidan av väg 136 direkt söder om Albrunna by. Du kan också nå reservatet via Albrunna lunds naturreservat.

Föreskrifter

I naturreservatet får du inte:

  • Köra motordrivet fordon utanför utpekade vägar eller stigar.
  • Parkera på annan plats än på iordningställda parkeringsplatser.
  • Tälta mer än en natt på samma plats.
  • Ta med hund, eller annat djur, som inte är kopplad.
  • Jaga, döda, fånga eller skada vilda däggdjur, grod- och kräldjur eller fåglar.
  • Ta bort eller skada ägg eller bon.
  • Avsiktligt störa djurlivet.
  • Samla in lösa stenar eller ta loss bitar av berggrunden.
  • Skada eller ta bort träd, buskar, mossor och lavar som växer eller är döda.
  • Använda området för orienteringstävling eller träning.
  • Skada hägnadsanordningar (till exempel staket eller stängsel).
  • Använda området för militärövningar.

Kontakt

E-postadress

Per Markus Jönsson

per-markus.jonsson@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen