Gynge, Naturvårdsområde
Naturreservat
- Län: Kalmar län och Öland
- 6915.71 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Naturreservaten Gynge och Mysinge bjuder på storslagna vyer över det öppna alvarlandskapet. Här lever många av Stora Alvarets typiska växter och djur. Välkommen att upptäcka magnifika orkidéfält, uråldriga kräftdjur och ett myllrande fågelliv.
Alvarets övergivna boningar
I reservatet Mysinges östra del finns husgrunder efter en gård. Gården är en av ett femtiotal som etablerades på alvaret under järnåldern. När arkeologer gjorde utgrävningar vid husgrunderna hittade de benrester från nötkreatur, häst, får, get och gris. Fynden berättar att järnålderns ölänningar bedrev boskapsskötsel men även ett blygsamt jordbruk.
Flora utöver det vanliga
På Stora Alvaret har det alltså gått betesdjur i tusentals år. Betet, i kombination med kalkrik berggrund, har skapat en mycket speciell miljö med säreget växtliv. I reservaten Gynge och Mysinge kan du få se många av de örter som är typiska för alvaret – bergskrabba, liten sandlilja, fjällnejlika och såpört. Några av dem, som alvarmalört och ölandssolvända, finns bara på det öländska alvaret.
Färgprakt
Vill du frossa i orkidéer har du kommit helt rätt. Norr om vägen i Gyngereservatet färgas alvaret i gulvitt och rosa i maj månad, när mängder av orkidéerna Adam och Eva och Sankt Pers nycklar blommar. Senare på säsongen kan du hitta honungsblomster i fuktstråken och purpurknipprot i alvarmarken.
Alvarets vattenhål
Möckelmossen är Stora Alvarets största sjö. Under många år saknades betesdjur kring sjön och markerna växte igen vilket gjorde att många fåglar försvann från området. I slutet av 1990-talet röjdes buskar och sly bort och nötdjur släpptes återigen ut på bete. Restaureringen gav resultat. Till exempel har en koloni med skrattmåsar återkommit. Större strandpipare och rödbena häckar i större mängder än tidigare. Under tidig höst rastar tusentals tranor kring sjön och på vintern har du goda chanser att se havsörn.
Urtidsdjur och unika flugor
På alvaret finns en rik mångfald av småkryp. Att uppleva denna mångfald kräver att man har lite tålamod och riktar uppmärksamheten mot marken. Alvarstyltflugan har sin enda förekomst i världen på de öländska alvaren. Under sommaren springer den omkring på långa ben över hällarna i jakt på favoritfödan kvalster. Den hotade hästskoräkan är ett uråldrigt kräftdjur som kan bli upp till elva centimeter stor, inklusive spröten. Den lever i fiskfria, solexponerade småvatten som torkar ut under sommaren.
Besöksinformation
Från parkeringen går en led ut till Möckelmossen och utsiktsplattformen. Leden är förstärkt med både en träspång och grusade sträckor för att öka tillgängligheten. Utsiktsplattformen är försedd med ramp och rastbord.
Vid Möckelmossens parkering och rastområde finns toalett med ramp, rastbord och grill för eldning av medhavd ved. Vid informationsplatsen på parkeringen kan du läsa mer om reservaten, södra Ölands leder och friluftsliv. Du kan också lära dig mer om Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap och om det unika med Stora Alvarets geologi, historia och naturvärden.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Beslutsår: Gynge 1997 och Mysinge 1992
Areal: Gynge 922 hektar, Mysinge 331 hektar
Kommun: Mörbylånga
Markägare: Enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Reservaten ligger inom Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Hitta hit
Sväng österut i Resmo, rastplatsen ligger ca 5 km ut på alvaret längs vägen. Rastplatsen vid Möckelmossen är en bra utgångspunkt för besök i Gynge-Mysinge. Här finns parkering och toalett och det är enkelt att ta sig ut på alvaret och till Möckelmossen.
Föreskrifter
I Gynge naturreservat får du inte:
- Köra motordrivet fordon.
- Tälta mer än en natt på samma plats.
- Ta med hund, eller annat djur, som inte är kopplad.
- Göra upp eld.
- Jaga, döda, fånga eller skada vilda däggdjur, grod- och kräldjur eller fåglar.
- Ta bort eller skada ägg eller bon.
- Avsiktligt störa djurlivet.
- Skada eller ta bort träd eller buskar som växer eller är döda.
- Gräva eller dra upp växter eller växtdelar med rötterna.
- Samla in lösa stenar eller ta loss bitar av berggrunden.
- Använda området för tävling eller övningar.
- Skada hägnadsanordningar (till exempel staket eller stängsel).
- Skada fasta fornlämningar (till exempel stenmurar, odlingsrösen med mera).
Efter samråd med Länsstyrelsen kan du få:
- Göra undersökning eller forskning.
I Mysinge naturreserv får du inte:
- Köra motordrivet fordon.
- Tälta mer än en natt på samma plats.
- Ta med hund, eller annat djur, som inte är kopplad.
- Jaga, döda, fånga eller skada vilda däggdjur, grod- och kräldjur eller fåglar.
- Ta bort eller skada ägg eller bon.
- Avsiktligt störa djurlivet.
- Samla in lösa stenar eller ta loss bitar av berggrunden.
- Skada eller ta bort träd, buskar, mossor och lavar som växer eller är döda.
- Anordna orienteringstävling eller träning.
- Skada hägnadsanordningar (till exempel staket eller stängsel).
- Använda området för militärövningar.
Kontakt
E-postadress
Per Markus Jönsson
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.