Vandring

Ingebo Hagar - Röda leden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 2.4 km

Åtgärder

Beskrivning

Mellanleden är på 2,4 kilometer hos Ingebo Hagar har sin början i den gamla fägatan och vidare ner längs blandskog som sköts varsamt enligt kontinuitetsmetoden. Utmed bäcken du passerar över, växer på våren den inte helt vanliga Gullpudran.

Snart är du nere i den mörkare barr- skogen som har ljusa luckor p g a stormarna Gudrun och Per. En lång, mossbeklädd backe leder dig upp till ”Mördare-lyckorna”. Här skedde ett hemskt mord den 3 juni 1834 då bonden Håkan Ingeström drämde yxan i huvet på unge drängen Gustaf Boman, ”varpå han dog”, som det står i släkthistorien. Ett svartsjukedrama låg bakom dådet och som lite kuriosa kan tilläggas att bonden Håkan var Astrid Lindgrens farmors farfars bror. Idag är dock ”Mördarelyckorna” en fridfull plats där fåren betar. Följ gärdesgården, stenmurarna och de gamla lövträden genom hagmarken. När du kommit ner så du har ungskog på din vänstra sida och stamkvistade granar på din högra sida, ska du snart lyfta blicken för att få se en stor ”häxkvast” i toppen på en hög gran på andra sidan hagmarken. En sådan formation är en genetisk mutation som gör att granens skott börjar växa tätt-tätt, så att en bollformad topp bildas. Nedanför hagmarken svänger vandringsleden tvärt höger och för dig ut i gammal åkermark, som på 1950-tal planterades med gran. Stora stenrösen bland granarna minner om den tid då man med mycken möda lyckades odla säd till sitt dagliga bröd på dessa marker.

Strax är du uppe på Kungsvägen, den gamla riksvägen mellan Stockholm och Kalmar. Under hundratals år har här färdats både kungar och bönder. Du passerar snart torpet Blomsterhult. Hit gick man förr från Ingebo för att få hjälp med smide. Det höga staketet på din högra sida inhägnar en löv- plantering. Där planterades år 2001 lövträden ek, bok, lind, fågelbär och masurbjörk. Stanna till en stund och ta del av mer uppgifter om lövplanteringen. Infotavlan är placerad direkt till höger, där du ska svänga ner för att komma tillbaka till byn. En skön vandring genom vackra hagmarker väntar dig nu. Glöm inte stänga grindarna efter dig!

Res hit med kollektivtrafik

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Rundslinga Rundslinga

Hitta hit

Ingebo 107, 598 91 Vimmerby

Kontakt

E-postadress

VIMMERBY TURISTBYRÅ

info@vimmerby.com

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen