Cykling

Banvall Sävsjöström - Målerås

Cykling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 15.0 km
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

Välkommen till en historisk resa på den gamla smalspårsjärnvägen mellan Sävsjöström och Målerås. Sträckan är 15 kilometer och en del av den normalspåriga järnvägen mellan Nybro och Sävsjöström. Sträckan invigdes 1976 och sista tåget passerade i juni 1985. Vid respektive startplats kan du läsa våra informationsskyltar. Utmed sträckan finns ett flertal platser av speciellt intresse, där du hittar skyltar som berättar mer om just den plats du passerar.

År 1730 grundes Sävsjöströms bruk, Alstervik, vid Alsterns utlopp under familjens Skyttes ledning. Till en början var bruket ett järnbruk men på grund av konkurrens från sjö och myrmalmen upphörde verksamheten i slutet av 1800-talet och ersattes av träindustri. Vid Smedjan finns ett par byggnader kvar från järnbrukets tid att skåda. Är du intresserad av den 350-åriga brukshisto rien föreslår vi att du besöker Hembygdsföreningens informationstavla vid det gula huset, Bruksboden.

Under järnvägsbron rinner Alsterån från sjön Alstern ut till Pataholm i Kalmarsund. Här finns dammar som ger energi till hela 21 kraftverk. Den totala fallhöjden över havet är vid denna punkten 217 m. Den sammanlagda årsproduktionen är ca 27 miljoner kWh, vilket motsvarar energin för uppvärmning av 1600 småhus. Vid järnvägsbron kan fåglar som strömstaren, gråhägern och forsärla skådas. Utmed en åsträcka på 15 km nedströms, finns möjlighet att fiska bäcköring, abborre och gädda. Uppdelat på sex zoner kan du fiska på väl iordningsställda platser med olika redskap och fångstregler.

Mellersta Fallet sägs vara Sävsjöströms vagga. År 1730 flyttades en mjölkvarn, en sågkvarn och en papperskvarn hit från Alstervik. Den nödvändiga vattenkraften var bättre här och senare 1831 byggdes ett nytt pappersbruk och även en snickerifabrik. Endast de gamla fundamenten finns kvar. Runtom bruken fanns många arbetarbostäder. Här låg Gustavsberg och Sigridslund, båda uppkallade efter brukspatronens barn. Allt är dessvärre borttaget idag.

Ångssågen i Skogstorp byggdes 1876, samma år som järnvägen till Nybro stod klar. Sågen hade två ramar och en stavsåg. Här producerades ohyvlade plankor, lister, ribbor och läkt av gran och fur. Den lades ner 1919 och ersattes då av Framnässågen väster om Sävsjöström. Här vid Skogstorp byggdes tidigt så kallade ox- eller hästbanor för transport av gods från Mellersta fallet där det fanns både mjölkvarn, stångjärnssmide, tråddrageri och senare snickerifabrik. När järnvägen kom anlades sådana banor från träindustrin i Skahus och från de stora skogsavverkningarna i söder. Söker du i riktning mot ån kan du se resterna av banan.

På järnvägsbankens sydvästra sida genomfördes i början av 2000-talet en naturvårdsbränning , en avsiktlig skogsbrand. Innan skogen industrialiserades släcktes inte skogsbränder efter blixtnedslag utan det bidrog till att många svampar, växter och fåglar som är beroende av bränd ved, fann sig väl tillrätta i dessa brandfält. I vår tid blir det allt viktigare att delar av skogen bränns för att skapa en variation av döda och skadade träd för att gynna den biologiska mångfalden. Arter som är hotade och som kan skyddas av naturvårdsbränning är brandnäva, mosippa, sandödla, raggbock och många svampar.

Kärngölsområdets naturreservat gränsar här också till banvallen. I naturreservatet möter du urskog upp till 140 år gammal och har du tur kan man se och höra tjädern.

Cirka en kilometer öster om järnvägen ligger Höneström. Lastkajen vid Hönesström ger spår av tidig industri, under Orreforsbruk. Men det är nu främst ett naturskönt område som är väl värt en avstickare. Här fanns i slutet på 1700-talet en hammarsmedja som fick sin kraft från en fördämning i Alsterån; Höneströms-dammen. Smedjan som tillverkade bland annat spik, var i drift in på 1870-talet. På dess plats fanns senare ett sågverk under kort tid. Här kom järnvägen väl till pass. Industrin upphörde 1917.

Nere vid Höneströms-dammen finns fortfarande flera 1700-talsbyggnader bevarade. Från Höneström kan du vandra till Uvaklöva-ravinen som är en isälvsravin. Namnet kommer från berguven som bildades här för cirka 150 000 år sedan, då inlandsisen sakta försvann.

Hit är du också välkommen att prova din fiskelycka. Här fiskar man i huvudsak öring utmed en 20 km långsträcka i Alsterån. Säsong: 1 april - 1 oktober.

Under vårmånaderna finns här ett antal orrespel, både vid sidan om och på banvallen att skåda. Oftast är det ett antal om cirka 5-8 tuppar. Det som gjort orren så välbekant är tupparnas vana att samlas för gemensamt spel på mossar, inägor och andra öppna platser. Orrleken kulminerar under den så kallade hönsveckan i slutet av april då traktens orrhönor kommer för att para sig.

Varje orrtupp hävdar ett revir. Det betyder att den kommer vid första ljusningen på österhimlen och försvarar samma lilla yta mot andra tuppar. Vid ankomsten utstöts starka blåsningar, hyschande ”tscho-ysch”, varvid tupparna ofta gör luftsprång eller hopp.

Res hit med kollektivtrafik

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Cykling Cykling
  • Vandring Vandring
  • Ridning Ridning
  • Promenad Promenad
  • Kulturstig Kulturstig

Tillgänglighet

  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Fakta

För att genomföra projektet att bevara banvallen mellan Sävsjöström och Målerås har Uppvidinge kommun sökt och beviljats EU-medel ifrån Europeiska jordbruksfonden genom Sydost Leader. Det var en viktig förutsättning för att kunna utforma denna cykelled genom kommunen och därigenom bevara historien kring järnvägens framfart och hur den utvecklade samhällena som låg längs dess sträckning.

Dessutom finns nu i och med cykelleden fina möjligheter till folkhälsa, naturturism och rekeration i området.

Efter många år i dvala har nu våra banvallar fått nytt liv och kan trafikeras med cykel istället för tåg. På din färd mellan Lenhovda och Sävsjöström, Sävsjöström och Åseda eller Sävsjöström och Målerås har du möjlighet att passera många historiska och natursköna platser,

Kontakt

E-postadress

Kultur- och fritidsavdelningen i Uppvidinge kommun

kulturochfritid@uppvidinge.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen