Drakarör
Forn-/kulturminne
- Län: Kronobergs län
- 6836.53 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
En bit in i skogen gömmer sig ett gravröse från slutet av bronsålder eller från den tidiga järnåldern. I mitten av stenröset har man placerat ett stort block. På blocket finns det 12 skålgropar.
En älvkvarn, även kallat skålgrop, är en form av hällristning. Skålgroparna har uppstått genom att människor har huggit med en knackesten eller malt sädeskorn på blocket. Detta gjorde man i en fruktbarhetsritual för att få goda skördar och skydda en mot sjukdomar och missväxt. En del platser har endast någon enstaka skålgrop vilket tyder på att ritualen inte gav den effekten man önskade och att man hittade en ny plats. Andra platser, såsom denna, har flera stycken vilket innebär att man har använt blocket som älvkvarn under en längre tid. Man valde oftast platser i anslutning till byns odlingar för att få god effekt. Det kan vara svårt att tro idag men området runt omkring stenröset var på den tiden ett vidsträckt odlings- och åkerlandskap.
På blocket bland skålgropen ligger mynt av olika slag som har lagts dit som offergåvor. Enligt äldre lokala sägner kommer namnet Drakarör från att det ska ha varit en drake som bott i röset. I röset hade draken sin stora skatt som han på soliga dagar tog ut på vädring. Då gällde det att kasta mynt på röset när draken inte var uppmärksam för att kunna erövra hans dyrbarheter.
Aktiviteter och faciliteter
- Forn-/kulturminne
Parkering
Parkera med försiktighet längs med landsvägen. Tänk på att inte blockera vägar, stora som små!
Hitta hit
Följ landsvägen från Sävsjöström till Merhult. Håll utkik efter en vit skylt som pekar mot Drakarör. Följ stigen i cirka 100 meter och du kommer fram till gravröset och en informationsskylt.
Kontakt
E-postadress
Kultur- och fritidsavdelningen i Uppvidinge kommun
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.