Kulturmiljö

Lenhovda tingshus och häradfängelset

Kulturmiljö

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

I centrala Lenhovda, granne med kyrka och prästgård, ligger ett tingshus som bär på en lång historia, där själva byggnaden också bevarat sin ålderdomliga karaktär. Intill den urgamla färdvägen har det bedrivits ting sedan tidig medeltid och traktens talrika fornlämningar vittnar om platsens betydelse. I en utredning från 1960-talet, författad av notarie Bredberg-Olsson, anges att tingshuset i Lenhovda var det äldsta i Sverige som ännu var i bruk. Byggnaden uppfördes 1779 och omgestaltades 1898. Det kulturhistoriska värdet ansågs så betydande att Riksantikvarieämbetet beslutade om ett byggnadsminnesskydd 1975, ett av de första som tilldelades Kronobergs län enligt den lagstiftningen. Redan 1266 omnämns Lenhovda i skriftliga källor och dess samhällsutveckling innehåller många spännande inslag. Lenhovda ombildades från landskommun till köping 1957, en av de sista ändringarna av detta slag i Sverige. Vid kommunreformen 1971 integrerades orten i Uppvidinge kommun med Åseda som centralort. I Lenhovda tingshus bedrevs tingsverksamhet i nästan 200 år och den välhållna miljön erbjuder besökaren en unik inblick i äldre domstolsverksamhet. Omtumlande rättegångar, tragiska människoöden, avrättningar och falska anklagelser skapade berättelser som spreds i trakten och påverkade livet för många människor. Häradshövdingen och nämndemännen omgavs med respekt och deras samhällsstatus var påtaglig.

Häradsfängelset, det som i allmänhet kallades tjuvakistan, anlades i närområdet. Den tjuvakista som ännu kan besökas i Lenhovda är troligtvis från 1669 och anses som en av landets äldsta och bäst bevarade i sitt slag. På fängelsets tak stod förr en så kallad spögubbe i trä, vilket skulle mana till eftertanke och avstyra människor från kriminella handlingar. I en reseskildring från 1759 kan följande läsas om Lenhovda: på tuifkistans tak stod en träkarl med en bister min och med ris i handen, förmodligen häradets ytterste executor. Många har genom åren passerat denna fruktade plats eftersom den ligger direkt invid färdvägen som förr förband Växjö med Kalmar.

Gärdsgårdar kantar den urgamla färdvägen och alla de byggnader som på olika sätt är kopplade till tingsplatsen kan beskådas; Tingshuset, Häradsfängelset, Tingsstallet, Gästgivargården (brann 1940), Prästgården, Arrendegård (den siste arrendatorn avträdde 1964, riven).

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö
  • Forn-/kulturminne Forn-/kulturminne
  • Konst/kultur Konst/kultur

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Lenhovda tingshus är en statligt skyddad byggnad som förklarades som byggnadsminne 1975. Förhoppningen är att byggnadens historia ska väcka intresse och bli mer känd.

Ett härad kan liknas vid ett rätts- och förvaltningsområde där ett antal socknar ingick. Uppvidinge härad var ungefär dubbelt så stor som dagens kommun med samma namn och hela tolv socknar fanns inom häradsgränsen. Häradshövdingen var som namnet antyder en man med stort inflytande, inte bara ifråga om rättsskipning. Redan på 1280-talet återfinns en man vid namn Peter Jönsson från Älghult som innehade denna ämbetstitel i Uppvidinge härad. Alla brott begångna utanför städernas jurisdiktion behandlades av häradsrätten på tinget. Detta var alltså landsbygdens första rättsliga instans och denna funktion innehade häradsrätterna fram till 1970.

Byn Lenhovda låg centralt placerad i häradet och då ett stort antal vägar sammanstrålade där blev valet av tingsplats naturlig. Längs dessa vägar har Uppvidinges invånare vandrat i hundratals år för att närvara vid tinget i Lenhovda. ansvarade för vägunderhållet och behovet av att organisera bygdens försvar. Mötestillfällena kan liknas vid ett samhällsforum där en rad frågor skulle debatteras och verkställas. Normalt hölls tre lagtima ting på bestämda tider, vinter-, sommar- och höstting. Vid särskilda händelser kunde extra ting utlysas. Samtliga domböcker från Uppvidinge härad är bevarade från 1611 och tiden därefter men enstaka äldre handlingar kan även studeras. Förutom sitt rent historiska värde utgör böckerna även en etnologisk guldskatt, då folkliga sedvänjor, ekonomiska förutsättningar och rådande moralsyn tydliggörs. I de 1500-tals protokoll som räddats kan man läsa om det regelbundna utnyttjandet av s.k. edgång. Om den anklagade svor en ed på sin oskuld samtidigt som en samling personer bedyrade dennes heder, kunde tinget besluta om ett frikännande. Ett i våra dagar ytterst märkligt förfarande men som belyser hur man förr satte ett stort värde i hedersordet.

Hitta hit

The courthouse and prison can be found in the centrum of Lenhovda.

Kontakt

E-postadress

Kultur- och fritidsavdelningen i Uppvidinge kommun

kulturochfritid@uppvidinge.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen