Fiske

Möckelns fiskevårdsområde

Fiske

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Möckeln, Steningen, Såganässjön mfl

Fiskevårdsområdet omfattar Möckeln, Steningen, Såganässjön samt en del av Lilla Helge å.Sjöarna ligger i Älmhult och Ljungby kommuner i sydvästra Småland, Kronobergs län, strax norr om Älmhult.

Sjön Möckeln är den tredje största sjön på den småländska sjöplatån efter Bolmen och Åsnen och ligger sydväst om Växjö, nära gränsen till Skåne. Möckeln är en näringsfattig så kallad brunvattensjö eller dystrof sjö med relativt lågt pH, naturligt. Liksom andra liknande sjöar i Sverige drabbades Möckeln av försurningen och kalkning sker idag regelbundet.

Bland fiskarter som förekommer i Möckeln finns abborre, gädda, gös, ål, lake, braxen, mört, björkna, faren, sarv, gärs, benlöja, siklöja och mal. Malen är Sveriges största insjöfisk och har i Möckeln en av sina fyra förekomster i landet (de övriga är Emån i Småland, Båven i Södermanland och nedre Helgeåns vattensystem, Kristianstads vattenrike i Skåne). Särskilt i de nordvästra delarna av sjön, runt Agunnarydsåns utlopp har malen en fast och stabil stam. Malen är en fridlyst fisk och måste omedelbart släppas om den fångas. Den största mal som fångats i Möckeln och som dokumenterats (år 1994) vägde 52 kg. Vanligaste fiskarterna i sjön är gädda, abborre, gös, braxen och mört. Särskilt fiske efter gös är mycket populärt i sjön.

Sjön har en area på 48 km² och ligger cirka 136 meter över havet. Största djupet är 12 meter. Längden är cirka 16 kilometer från norr till söder. Största bredden i de nordliga delarna är nästan 7 kilometer, men de södra och mellersta delarna är smalare med cirka 1 - 1,5 kilometer. Tre tillflöden finns, den större Helge å som mynnar i Möckeln vid Diö i nordöst, samt de två mindre Lilla Helge å och Agunnarydsån som mynnar i sjön längst i nordöst respektive nordväst. Utloppet från sjön sker vid fastigheterna Älvanäs och Byvärma i nordväst, där Helgeån sedan fortsätter söderut mot Hanöbukten i östra Skåne. Ett tidigare utlopp fanns före sjösänkningen i södra delen av sjön. Detta utlopp söderut förband Möckeln med Drivån via de numera sänkta sjöarna i Älmhult och Ormakulla. Vattenflödet söderöver drev numera försvunna kvarnar i byarna Slätthult och Kongstorp.

Genom sjösänkningar och kommunal markexploatering på 1900-talet har detta dåtida utlopp numera tvärtom förvandlats till ett stundvis stillastående dagvattentillflöde åt Möckeln. Vattenståndet kan variera cirka 1 meter upp eller ner över medelvattenlinjen (137 till 135 meter över havet) beroende på nederbörd och tillrinning, men sjön är inte reglerad

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Fiske Fiske
  • Fiskekort Fiskekort

Föreskrifter

Bestämmelser för medlemmar och kortköpare

Medlemskort

Fiskerättsinnehavare och dennes familj fiskar på eget/samfällt vatten med redskap som är tillåtna enligt fiskeförordningen. På övriga delar gäller två spön och 12 angel, samma som för fiskekort.

Barn och ungdomar

Barn och ungdomar upp till och med 16 år fiskar gratis.

Bestämmelser

Minimimått Maximimått

Gädda 45 cm Gädda ingen begränsning

Gös ingen 70 cm

Ål 70 cm Ål ingen begränsning

.Förbud mot gös/zander fiske under maj månad, 1/5-31/5, gäller samtliga, även medlemmar i Möckelns m.fl. sjöars fiskevårdsområde.

Upptag av gös/zander är maximerat till 4 st. per kort/dygn.

Tillåtna redskap för fiskekortsköpareMetspö, kastspö, pimpel, flugspö, angel med vanlig angelkrok, jigg samt trollingfiske.

Obs! Fiskevårdsområdet har beslutat om en kontrollavgift på 1 000 kr för den som har rätt att fiska, men gör det i strid mot föreningens regler ovan. Var noga med antal gösar och fiskeredskap.

Fiskekort

• Årskort/ Kalenderår: Personligt, gäller för två spön och 12 angel

• Fyra veckors kort: Personligt, gäller för två spön och 12 angel

• Veckokort: Personligt, gäller för två spön och 12 angel

• Dygnskort 24 timmar: Personligt, gäller för två spön och 12 angel

• Grupper och Företag: Enligt beslut i varje enskilt fall av ordförande•

Gästkort: Två spön och 12 angel. (+ medlemskort eller årskort)

• Långrevskort: Max 100 krok (+ årskort)

• Silnät och silhåv tillåtet/ingår i fiskekorten. Max längd 10 m, maskstorlek max 8 mm.

Kontakt

E-postadress

+46 372 78 92 20

turistbyran@ljungby.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen