Sofielund - den danska brigaden
Forn-/kulturminne
- Län: Kronobergs län
- 6853.73 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Under andra världskriget stod Sverige inför ett dilemma som neutrala. På ena sidan ville man inte bråka med Tyskland och på andra sidan ville man hjälpa sina nordiska grannar, de då ockuperade danskarna.
Till slut bestämmer Sveriges regering att hjälpa Danmark, fast inte fullt ut så som de önskat genom att skicka vapen och annat konkret. Danmark önskade sig i andra hand utbildningsplatser i Sverige och Skåne. Sverige vill dock hålla denna verksamhet väl dold för omvärlden och erbjuder tills slut Sofielund i Tingsryds kommun som lämplig plats för detta. 1943 skrivs ett avtal med ägarna till pensionat Sofielund. Sedan bygger man upp en förläggning bestående av baracker med plats för upp till 500 personer. 1944 påbörjas utbildning av danska soldater inom skytte, närstrid, lättare artilleri mm, som pågår fram till april 1945. Tillsammans med utbildningsplatser i Tingsryd och Ryd bildar detta område bas för den "Danska brigaden". Tanken är att man med denna brigad ska fylla ett makt-vakuum då den tyska ockupationsarmén är på väg att kollapsa eller dra sig tillbaka. Tanken är att säkra Danmarks framtid och inte ge plats åt några alternativa makt-spekulanter så som kommunister eller annat man var orolig för vid denna tiden.
Idag kan man bara se vissa spår av förläggningen på platsen, så som det gamla pumphuset för dricksvatten. Själva pensionatet står dock kvar och vid detta kan man fortfarande se och läsa den minnessten som Danmark gav till Sverige som tack. I Rävemåla hembygdspark, där man kan äta våfflor på sommaren, finns den gamla områdeskartan över förläggningen kvar i gömmorna.
Två länkar finns här bredvid. En till filmen med Kulturparken Smålands Samuel Palmblad, 1:a antikvarie inom byggnadsvård. Den andra filmen är dansk och kommer från det danska filminstitutet.
Aktiviteter och faciliteter
- Forn-/kulturminne
Kontakt
E-postadress
Tingsryds Turistinformation
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.