Sova ute
Bilder
Att sova ute är alltid inne – det borde det i alla fall vara om man ser på fördelarna. Peter Ohlsson har sovit ute minst en natt per månad under fyra års tid och har aldrig ångrat en natt under stjärnorna.
Många av oss i i dagens samhälle lever väldigt bekvämt och kan ofta ställa ganska höga krav på komfort i vardagen, samtidigt är många stressade och sover dåligt. Att sova ute kan vara ett sätt att minska stressen och hitta ett inre lugn. Den som sover ute får inte bara lugn och härliga naturupplevelser, utan breddar även sin komfortzon – detta menar Peter Ohlsson som helst cyklar eller går ut till platserna där han sover och därmed får motion på köpet.
Att sova ute behöver inte vara några strapatser, det handlar egentligen om att lura tv-soffan en kväll. Peter försöker utnyttja platser nära hemmet och finns det möjlighet sover han gärna över i vindskydd, till exempel längs Skåneleden – där finns ofta både ved och toaletter, säger Peter.
Peter Ohlsson tar gärna cykeln när han ska sova ute. Foto: Torbjörn Lingöy
Vad behöver jag för att sova ute?
Att sova ute en natt behöver inte vara så avancerat, menar Peter som gärna vill hålla det enkelt när han ger sig ut.
– Du kommer långt med liggunderlag och bra sovsäck. Du behöver oftast inte några särskilda friluftskläder så länge du kan hålla dig torr och varm. Laga något enkelt över elden eller ta med dig varmt vatten i en termos och ät färdigmat. Det viktigaste är att du inte fryser under natten – se därför till att använda en bra sovsäck som håller dig lagom varm.
Hur ska jag börja?
Peter Ohlsson sover gärna ute året runt, men rekommenderar nybörjare att välja rätt tid på året för den första natten utanför husets väggar.
– Maj är en fantastisk månad. Naturen vaknar till liv samtidigt som du slipper myggor. Sen blir du biten av det och har hela sommaren på dig att komma in i de nya vanorna.
Om Peter själv får välja så sover han helst i vindskydd, som andrahandsval sover Peter gärna under bar himmel med en stjärnhimmel som tak om vädret tillåter och det sista valet är att sova i tält.
– I ett tält tappar du lätt den direkta kontakten med naturen, men sover du exempelvis i Skåneledens vindskydd har du ofta möjlighet att tända en brasa för att höja trivselfaktorn många snäpp.
När du har kommit igång med att sova ute så kan du med fördel kombinera det med andra aktiviteter och få en längre tid ute i naturen.
När du väl har kommit över tröskeln kan du börja sova ute året runt. Foto: Team RMI
Komma över tröskeln
För att komma över tröskeln, både bokstavligt och bildligt, är enkelheten viktig.
– Eftersom jag försöker ha min utrustning lättillgänglig för en natt ute kan jag enkelt ge mig ut en kväll mitt i veckan och sedan vara tillbaka på morgonen för att börja jobba igen. Jag packar lätt och har med mig en enkel frukost. Om du alltid är redo för att dra ut så ökar sannolikheten för att faktiskt ger dig ut och du ångrar aldrig en natt ute!
Stenålders-tv
För Peter är elden en viktig ingrediens i upplevelsen kring att sova ute. Att laga mat över en öppen eld är både kul och rogivande. Ta med dig det du behöver för att tända en brasa och njut sedan av en sprakande eld, eller stenålders-tv, som Peter Ohlsson kallar elden. Han tillägger att det i slutändan handlar om vilka dagar man minns: en kväll i tv-soffan eller en kväll under stjärnorna framför stenålders-tv:n?
Några praktiska saker att tänka på
- Allemansrätten är i grunden ganska enkel: inte störa, inte förstöra. Läs gärna mer i vår artikel här på Naturkartan och var en förebild. > Läs mer om allemansrätten här.
- Rätten att övernatta kan vara begränsad i vissa områden, till exempel i vissa naturreservat. I Lunds kommuns guide på Naturkartan länkar vi till föreskrifter i alla beskrivningar av naturreservat.
- Ta reda på om eldningsförbud råder innan du tänder en eld. Du kan läsa om rådande förbud på > Krisinformation.se.
Hitta vindskydd med hjälp av kartan här intill!
Text: Johan Larsson
Kontakt
Adress
Besöksadress: Brotorget 1, 221 00 Lund. Telefonnummer: 046-359 50 00.
E-postadress
Medborgarcenter Lunds kommun