Kroppkaksäventyret - södra Öland

En äventyrlig och mycket vacker tur genom skog, alvar, strandängar och hav, med avstamp vid Ölands nationalrätt.

Den här turen startas och slutar vid Arontorps kroppkakor. Det innebär att ni kan inleda och avsluta med ett riktigt bastant skrovmål. Och det kan behövas med närmare sex mil på MTB framför eller bakom sig.

Turen går via Arontorp (missa inte Arontorpsrosen om du är här i maj, en mycket sällsynt och vacker gul blomma som oftast bara syns i Alperna.

Arontorpsrosen växer på en liten yta i Arontorps naturreservat. Ni cyklar inledningsvis över öppna fält och på vägar, men snart bjuder turen på skogsmark och grönska. Här får ni både väderkvarnar, hagar och tätare vegetation. Så småningom anländer vi till Gårdby där vi rekommenderar fikastopp. Härligt café på Ölands östra sida.

Vi vänder tillbaka igen över Alvaret och dess mycket säregna natur innan vi så småningom landar in i Vickleby. Här finns möjlighet att besöka Capellagården med konst, möbelsnickeri keramik och örtagård. Här finns också Bo pensionat som serverar både lunch, middag och fika. Vickleby bygata i sig är också en sevärdhet.

Vi letar oss vidare ned mot sundet och efter Lilla Frö väntar en av de vackraste kuststräckorna med oändligt med badmöjligheter. Haga-park är Ölands surfmecka och här finns både glass och färgglada segel. Turen går vidare norrut längs med kusten och passerar Beijershamn och så småningom Eriksöre innan vi viker av inåt land igen.

Det här är en mycket vacker tur med allt det bästa av Öland. Inklusive massor av fika och matmöjligheter.

Fakta

Distans:
59 km

Höjdmeter:
202 m (5/5 i svårighetsgrad)

Underlag:
Ca 70% grus/traktorväg, 20% stig/10% asfalt.

Karta:
https://ridewithgps.com/routes/36510225

Att göra:
  • Cykling
  • Mountainbike
  • Löpning
Längd: 58.7 km
GPX Fil: Ladda ned GPX-fil