Naturvärde

15. Vargaviddarna

Naturvärde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Med den gamla torpmiljön som utgångspunkt nås egentligen två olika områden som utgör ett och samma naturreservat, mossarna i väst och Grytsjön i öst. Så sent som på 1950-talet brukades fortfarande markerna runt torpet, men sedan dess har dock en generation skog hunnit växa upp och huggas ner på de tidigare öppna gärdena. De två områdena ihop utgör ett utmärkt område för en heldagsutflykt, kanske med övernattning i vindskyddet i mossen.

Tillgänglighet

Det kan vara lite utmanande att köra hit, men väl på plats är stigar och spänger väl utmärkta och skötta.

Rekommendationer

Rejäla skor, det kan vara blött. Myggskydd. Kikare för att skåda fågel, lupp för att undersöka mossor och lavar.

Högskogs stormosse och Södra Åsmossen

En bred stig leder genom skog och över stråk av myrmark på vägen mot mossen. Spängerna tar dig in i reservatets orörda värld, där träden får leva och dö i egen takt, och döda träd i olika stadier ligger ostörda bland ris och skvattram. Här, på den öppna mossen, blommar tidigt om våren tuvull och hjortron breder ut sig. Det är lätt att få känslan av att vandra rakt ut på en sjö. Till sist landar du på en ö, där tiden fått stå still. Förutom vindskydd och fågeltorn märks inget av den mänskliga civilisationen och det är kilometervis till närmsta bebyggelse och större väg.

Det rika djurlivet frodas i hela reservatet, tjädrar kan skrämmas upp av dina steg och uppe i fågeltornet kan du på en kort stund få se såväl orre, ljungpipare, ängspiplärka, trana liksom den respektingivande havsörnen. Med en stor portion tur kan du skymta en glada, som känns igen på sin kluvna stjärt och är ovanlig så här långt norrut. Stå i tornet en stund, och njut av att höra ljungpiparen genom vindens vinande.

På ön har träden nått en respektingivande ålder, och på de kala hällarna syns inlandsisens spår. Mitt i detta finns en rejäl grillplats och ett välutrustat vindskydd, perfekt för den äventyrlige att övernatta i.

Gryten

Leden mot Gryten tar sin början vid gamla torpet, och längs den vackra stigen ut mot sjön kan du spana efter naturens små egenheter, det finns gott om stenblock, rotvältor, tickor, spår av spillkråkor och andra djur att upptäcka.

Närmare sjön blir skogen mer och mer naturskogslik. Den är ännu inte gammal, men de träd som ändå dött får ligga kvar och ge liv åt andra. Öster och norr om sjön har skogen lämnats ifred något längre och har hunnit bli över 100 år gammal. Mäktiga flyttblock ligger spridda i området kring sjön. Deras fuktiga lodytor ger fina livsmiljöer åt en mängd olika mossor. Ta med en lupp och beskåda även skogens mindre livsformer!

Via en spång leds du sedan förbi skvattram och tranbärsris till en udde med vacker, rofylld tallskog. Här finns en grillplats, och det är lugnande för själen att vila ett slag, omgiven av Grytens vatten åt nästan alla håll. Den som vill ta en längre tur rekommenderas att ta slingan ”Gryten runt” och uppleva den äldre skogen, och se spåren av skogsbränder som förr härjat området!

Boramossen

Norr om Vargaviddernas naturreservat finns också Boramossens naturreservat. Det är svårt att nå som besökare, och kan nog få förbli ett avskilt stycke natur. För den äventyrlige går det kanske att ta sig från stigen runt Gryten vidare norrut genom terrängen, men tänk på att även ett kort avstånd på kartan kan kännas långt genom stiglös skog!

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturvärde Naturvärde

Kontakt

E-postadress

Laxå kommun

+46 584 47 31 00

kommun@laxa.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen