Vandring

Hammarby - Pershyttan, Bergslagsleden etapp 6

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 15.0 km
  • Tid 4 tim
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Aktuellt

De flesta vattenkranar är stängda under perioden 1/11 - 15/4. Detta på grund av risken för att ledningar fryser. Men naturens vattenförråd är välfyllda under den perioden.

Beskrivning

På etapp 6 kan du uppleva Sveriges äldsta järnväg, rester från istiden och den imponerande Långforsen som har haft stor betydelse för järnhanteringen i trakten. När leden passerar Järleån kan du göra en avstickare in i naturreservatet som löper nedströms ån. I den lilla byn Källarhalsen passerar leden järnvägen Ervalla–Nora. Den invigdes år 1856 och är Sveriges äldsta normalspåriga järnväg och fungerar numera som museijärnväg. I Pershyttan har bergsmännen brutit järnmalm sedan 1300-talet. Här ser du landets enda vattenhjul med stånggång i fungerande skick. Etappens rastplats ligger vid Uvberget, cirka 6 km från Hammarby, och där finns vindskydd, eldstad och toalett.

HAMMARBY

Leden startar vid masugnsruinen efter Gislehyttan, som var i drift från år 1602 till år 1698. Platsen kallas Hyttfallet och är det översta fallet i Järleån nedströms Norasjön. Redan år 1544 fanns här en bergsmanshytta och samma år började den så kallade Kungshammaren att anläggas på befallning av Gustav Vasa.

JÄRLEÅNS NATURRESERVAT

Leden passerar över Järleån. Här kan du göra en avstickare in i Järleåns naturreservat, som löper nedströms ån. Järleåns naturreservat omfattar marken på båda sidor om ån och sträcker sig från Hyttfallet och cirka 4 kilometer nedströms till Järle kvarn.Reservatet har tillkommit dels för att skydda ån och dalgången med dess forsar, ravinformationer och yppiga vegetation. Dels för att skydda kulturlandskapet och kulturminnen från järnhanteringens storhetstid. Mest anmärkningsvärd är kanske den helt opåverkade Långforsen, som har en fallhöjd på mer än 20 meter under sitt 1 200 meter långa lopp.

JÄTTEGRYTA

Cirka 1,5 km efter Stora Berget finns en markerad återvändsled på cirka 300 meter som går förbi två stora jättegrytor. Jättegrytor är runda urholkningar i berg som troligen bildats genom att en så kallad löparsten börjat rotera i en ojämnhet i bergytan, som en följd av vatten som strömmat ned som ett vattenfall i ett lodrätt schakt i inlandsisen. Den runda sten som finns i en av jättegrytorna är den sista, och ännu ej utslitna, av de stenar som med vattnets hjälp urholkat berget.

SVERIGES ÄLDSTA JÄRNVÄG

Efter rastplatsen går leden, genom blandsskogsvegetation, fram till den lilla byn Källarhalsen. Här passerar leden järnvägen Ervalla–Nora, som fram till slutet av 1970-talet ingick i AB Nora Bergslags Järnvägars enskilda järnvägsnät. Den invigdes år 1856 och är Sveriges äldsta normalspåriga järnväg. Järnvägen är numera bibehållen som museijärnväg.

MOSSE

Efter att ha passerat civilisationen går leden över en relativt stor mosse. Denna har under lång tid och i stor omfattning nyttjats för torvtäkt. Strötorv, som bland annat använts till tätorternas torrtoaletter och vid avfallshantering har, var under första halvan av 1900-talet en viktig handelsvara. Längst stigen växer hjortron, odon och kråkbär.Vid Digerberget finns vindskydd med eldplats och det finns en dricksvattenkran på klubbstugen vid damernas omklädningsrum.

PERSHYTTAN

I Pershyttan, som är etappens etappmål, finns toalett med vatten och under säsong servering i de gamla tågvagnarna. Pershyttan är en bergsmansby, där bergsmännen brutit järnmalm och framställt järn sedan 1300-talet. I landskapet runt byn finns många spår och lämningar som berättar om bergsbrukets 700-åriga historia. Här kan du boka en guidad vandring i Kulturreservatet Pershyttan. Lockgruvan och andra sevärdheter väntar under turen.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Fakta

Längd: 15 km

Tid: 4 h

Svårighetsgrad: 2

Aktiviteter: Paddla, fiska, cykla, bada

Underlag: Höjdskillnad — skogsstig och skogsväg.

Höjd: 92 m ö h

Färskvatten: Vid Hammarby bygdegård finns utomhuskran för påfyllning av färskvatten. I Pershyttan finns toalett med vatten. Vid Digerberget finns en kran på klubbstugan. 8-900 m. söder om Hammarby ligger Kungshedens kallkälla, klart vatten som sipprar fram ur berggrunden. Vi kan inte garantera kvaliteten på vatten i kallkällor. Du får göra en egen bedömning och filtrera eller koka vattnet om det behövs.

Transport:

Kliv av på hållplats Bergslagsleden, där leden korsar riksväg 244. Du kan även boka Närtrafik mellan Nora och Pershyttan. Du kan även boka närtrafik till Hammarby från Nora.

https://www.lanstrafiken.se/reseplanering/flextrafik-och-nartrafik/nartrafik-i-orebro-lan/

Boenden: Hammarby bygdegård

Erik Andersgården

Kungsgatan36H

Lars Jans stugan

Ramshyttans hästgård/Horse farm

Ramshytte fd skola (Ramshyttan)

Hitta hit

Det går täta bussturer på riksväg 50. Kliv av på hållplats Bergslagsleden, där leden korsar riksväg 244. www.lanstrafiken.se

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Johan Karlström

johan.karlstrom@regionorebrolan.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen