Tillgänglighetsanpassad led, Fysingen
Vandring
- Län: Länsstyrelsen Stockholm län
- 6814.99 km från dig
Information om leden
- Längd 1.0 km
- Svårighetsgrad Blå - medel
Åtgärder
Beskrivning
Ledsträckan längs sjön Fysingens västra sida är tillgänglighetsanpassad. En riktig pärla om man är fågelintresserad eller bara vill ta en fin promenad. Stråket utgår från parkeringen vid reservatets södra entré (Åholmen) och bjuder på omväxlande natur längs med vattnet och betade strandängar.
Leden är hårdgjord. När den går igenom vassområden består den av en bred spång. Leden passerar fågeltornet vars nedre plan är tillgängligt med rullstol. Leden passerar flera utkiksplatser med vy över strandängarna och de vattenbufflar som sommartid betar där. Den tillgängliga leden avslutas vid Ströms gård.
Toalett finns vid parkeringen vid Åholmen. Denna är tillgänglig med manuella rullstolar, dock ej med elrullstol eller permobil.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
- Promenad
Tillgänglighet
- Nära parkering
- Nära toalett
- Barnvagnstillgängligt
- Rullstolsvänligt
Testad med en rullstol
Denna lilla tur är till en början mycket lätt att köra med rullstol, både manuell och elrullstol. Spången man åker på är så pass bred så man utan problem tar sig fram. Får man möte så kan man åka in i en av de mötesfickor som finns utmed spången. Efter några hundra meter på spången kan man svänga vänster för att ta sig till fågeltornet för att fika. Här har man en fin utsikt över sjön. Vid vattenverket kan det bli ganska kämpigt att ta sig upp för den något branta backen, väl uppe är det inga problem att ta sig fram. På grund av backen är den klassad som medelsvår, annars är det lätt att ta sig fram. Strax före Ströms gård kommer man fram till ytterligare en skådarplattform som man kan åka ut för att se på alla de olika fåglar som finns. Vid gården finns det en anpassad toalett (bajamaja) som man kommer in i med manuell rullstol, dock inte med elrullstol eller permobil. Det fd caféet har en veranda som man kommer fram till tack vare en ramp som går utmed huset. Bra för skådning över sjön.
Fakta
Skyddat sedan: 1984
Storlek: 184 hektar varav land 134 hektar
Karaktär: sjö, våtmark, odlingslandskap och kulturmiljö
Kommun: Sigtuna
Markägare: staten och privata
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: naturreservat
Underlag
Från parkeringen ner till spången är det ca 100 meter och där är det hårt grus. Sedan åker man på en spång utmed sjön och det är brädor. Från vattenverket till Ström gård är det grus som till en början är ganska löst, men när man kommit upp för backen blir det bättre.
Kupering
En ganska lång och brant uppförsbacke finns vid vattenverket, om man kommer från Åholmen.
Parkering
Parkering finns vid Åholmen och vid Ströms gård .
Kommunikationer
Pendeltågstation Rosersberg, från stationen är det lite mer än 3 km till Åholmen eller Ström där promenaden börjar. Bussen stannar några hundra meter från Ströms gård. För mer info, gå in på SL:s hemsida. Vid stationen finns en stor parkering, efter parkeringen följer man cykelvägen som går utmed Rosersbergsvägen bort.
Hitta hit
Med bil: Från E4, ta avfart 179 vid trafikplats Rosersberg, till Norrsundavägen. Kör Norrsundavägen norrut mot Åholmen. I rondellen, ta första avfarten så att du kommer på bron som korsar över E4. Du är nu på vägen Åholmen, fortsätt den söderut 1,2 kilometer till du ser naturreservatets parkering.
Med kollektivtrafik: Närmaste busshållplats är Rosersbergs villastad. För information och tidtabell se sl.se. Från pendeltågstation Rosersberg är det lite mer än 3 km till Åholmen eller Ström där promenaden börjar. Bussen stannar några hundra meter från Ström.
Med cykel: Vid pendeltågstation Rosersberg finns en stor parkering, efter parkeringen följer man cykelvägen som går utmed Rosersbergsvägen. Efter någon kilometer kommer man fram till Norrsundavägen, där tar man vänster och sedan direkt höger. Här finns ingen cykelväg utan man får gå/rulla utmed vägkanten och vara försiktig i biltrafiken.
Föreskrifter
För att skydda Fysingens naturreservat finns regler du måste följa.
I reservatet är det förbjudet att
- förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning genom att gräva, borra, hacka, spränga, rista, måla eller dylikt
- störa djurlivet (t ex genom att klättra i boträd, fånga eller avsiktligt döda vilda djur)
- medföra hund som ej är kopplad
- framföra motordrivet fordon annat än på anvisade vägar
- parkera annat än på anvisade platser
- beträda eller befara fågelskyddsområdet under tiden 1/4 - 15/7.
Läs reservatsföreskrifterna i sin helhet på Länsstyrelsens webbplats.
Kontakt
E-postadress
Länsstyrelsen i Stockholm
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.