Dalslands kanaltrafik
Bilder
En kanalbåtstur på Dalslands kanal är en unik semesterupplevelse där du känner historiens vingslag – och en perfekt dagsutflykt från Bengtsfors när du vill lämna cykelsadeln och Unionsleden för en dag. Eller så använder du kanalbåten för en mysig båt- och cykelutflykt med familjen till herrgården Baldersnäs.
Historiskt vingslag vid slussen
Det mer än 120 år gamla kanalfartyget M/S Storholmen har lagt ut från hamnen i Bengtsfors och stävar över Bengtsbrohöljens glittrande vatten. I sjöns södra del glider kanalbåten in i de pittoreska och lummiga Höljerudsslussarna som leder in i Laxsjön.
Slussportarna stängs bakom oss, vattnet börjar forsa ut så båten sakta, sakta sjunker. Sedan glider den långsamt genom den smala slussrännan, där lummiga träd böjer ser ner över båten och nästan kittlar oss i nacken, mot nästa sluss. Passagerarna ombord flockas på däck och fotograferar intensivt när M/S Storholmen glider förbi en pittoreskt röd slussvaktarstuga. Dalslands kanal byggdes 1864–1868 för att underlätta transporter på vattnet till och från de många järnbruken i regionen – och när du färdas genom slussarna 150 år senare känner du ännu historiens vingslag.
— Höljerudsslussarna är en av mina favoritplatser längs resan. Det är ett naturreservat och så vackert! Och så självklart är det speciellt när vi närmar oss kanalresans slut vid akvedukten i Håverud. Där väntar alltid mycket folk som vill se när vi åker genom akvedukten. Det känns som åskådarna lyfter båten över slussarna, säger Annika Holmedahl.
Familjeföretag med kanalliv i blodet
Hon och maken Sture driver Dalslands Kanaltrafik sedan 2008. Deras två kanalbåtar, den vackra sekelskiftesbåten M/S Storholmen och den modernare M/S Dalslandia, trafikerar den fem timmar långa rutten Bengtsfors-Håverud och tvärtom i stort sett dagligen under sommarsäsongen. Sture är skeppare på M/S Storholmen och har kanallivet i blodet. Hans pappa hade en av de sista kanalbåtarna som gick i frakttrafik innan trafiken försvann i mitten på 60-talet. Annika ansvarar för restaurangen ombord, medan sonen Anton och hans sambo Kitty håller ställningarna på M/S Dalslandia. Sannerligen ett familjeföretag uti fingerspetsarna.
— Det är ett sätt att leva, och det tror jag våra passagerare känner. Stures pappa jobbade på fartyg längs Dalslands kanal och Sture känner den här båten lika väl som sin egen familj. Vi är stolta över Dalsland och våra vattenvägar som verkligen är av världsklass, säger Annika.
Vila ut på kanalen
För cyklister längs Unionsleden som vill vila cykelrumpan för en dag eller avsluta sitt cykeläventyr med något extra är en kanalbåtstur ett perfekt dagsutflykt från Bengtsfors. De flesta passagerarna väljer Stora Kanalrundan, en fem timmar lång tur som passerar 16 slussar (av de totalt 31 i hela kanalen) på vägen till Håverud. Tillbaka tar man enklast tåget. Avgångarna med rälsbussen på Dal Västra Värmland Järnväg, som bara går i turisttrafik på sommaren, är anpassade till kanalbåtstrafiken. Under båtturen hinner man i lugn och ro fascineras av slussarna och utsikten från vattnet över Dalslands grönskande landskap, vinka till mötande fritidsbåtar och kanoter – samt avnjuta en god lunch i restaurangen under däck.
— Det känns bra att vi kan servera lokalproducerad mat ombord. Vi har Håveruds varmrökta lax och ölet kommer från det lilla mikrobryggeriet i Torrskog, några mil norr om Bengtsfors, förklarar Annika.
De två kanalbåtarna kan även ta ett begränsat antal cyklar ombord (max fyra, de surras på taket och måste förbokas). Det öppnar upp för en perfekt familjeutflykt där du kombinerar båt och cykel. Du tar med cykeln på kanalbåten till Långbron eller Baldersnäs och njuter sedan av fika eller egen picknicklunch utsträckt i gräset i herrgårdens ljuvliga engelska park. Därefter väntar en 17 kilometer lång cykeltur tillbaka till Bengtsfors via Billingsfors på Laxsjöns västra sida, där man mestadels cyklar på fina flacka grusvägar utan biltrafik – och alldeles intill sjöarna där du några timmar tidigare gled fram på vågorna. Har du tur kanske du till och med skymtar någon av kanalbåtarna från cykelsadeln och kan vinka!
Text och foto Katarina Myrberg
Kontakt
E-postadress
Kontakta Unionsleden
Organisationens logotyp