Ängskär

Klippbad eller sandstrand? Natur eller kultur? Lata dagar på campingen eller långpromenader? I Ängskärs naturreservat finns mycket att välja på. Klipporna vid Slåtholmen i södra delen är så många att var och en kan få en egen liten klippa att ligga på. Har du små barn med dig så finns en långgrund sandstrand vid campingen.

Har du mycket spring i benen kan du vandra någon av de många stigarna som finns i området. Klubben heter den halvö som skjuter ut i havet i Ängskärs naturreservat. Intill, endast åtskilt av ett smalt sund, ligger halvön Bondskäret som är ett eget naturreservat. Längst ut på Klubben går en 1,5 km lång stigslinga genom granskog och över klippor. En kortare, 1 km lång, stig går runt Slåtholmen vid campingen. Här passerar du badplatsen och ett par rastplatser med eldstad. Från det gamla järnmagasinet i byn Ängskär kan du vandra ut till Bondskärets blomsterrika hagar.

För att nå stigen ut på Klubben, passera campingen och fortsätt ut mot hamnen. Parkering finns strax före hamnen.

Bondskäret nås bra med utgångspunkt från Magasinet.

Service: markerade stigar, eldstäder, parkering, WC (vid Klubben). På norra delen av Klubben finns en gästhamn och en mindre säsongscamping och vid Slåtholmsviken ligger Ängskärs havscamping.

Utförlig information om anordningar och tillgänglighet vid Djuphamnen i Ängskärs naturreservat

Fakta

Förvaltare: Upplandsstiftelsen

Att göra:
  • Friluftsområde
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära toalett
  • Barnvagnstillgängligt
Kommunikationer:

Det går inte att komma till Ängskär med buss.

Hitta hit:

Ängskärs naturreservat ligger vid kusten, drygt 1,5 mil öster om Skärplinge.

Med bil: Från Skärplinge är det skyltat mot Ängskärs camping. För att komma till Slåtholmen och badplatsen där parkerar du vid campingen. För att komma ut på Klubben fortsätter du vägen förbi campingen och parkerar i närheten av hamnen.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Upplandsstiftelsen