Årike Fyris

Årike Fyris är ett stort område. Vill du upptäcka allt så går det åt minst en hel dag. Kanske väljer du hellre att ta lite i taget. Naturreservatet sträcker sig från Kungsängsleden i norr till Flottsund i söder, både på östra och västra sidan av Fyrisån. Vill du komma över ån kan du bara göra det med bil längst i norr eller längst i söder. I höjd med Kungsängens gård och Ängsladan finns ytterligare en bro över Fyrisån, Vindbron, men den är bara för dig som går och cyklar.

Längs västra sidan finns en trevlig cykelväg, från Stadsträdgården i Uppsala hela vägen ner till Flottsund. Längs vägen passerar du smultronstället fågeltornet vid Övre föret. Här sväller Fyrisån till en liten sjö där många fåglar rastar och häckar. Bottenplanet i fågeltornet är tillgänglighetsanpassat. En liten parkering finns för den som behöver parkera nära. Från Stadsträdgården kan du även följa Linnéstigen Ultunavandringen som till stor del går uppe på Uppsalaåsen. Här får du bitvis fin utsikt över Årike Fyris.

På östra sidan går cykelväg ner till Kungsängens naturreservat. I reservatet blommar ett hav av kungsängsliljor i mitten av maj. Från Kungsängen kan du fortsätta Linnéstigen Danmarksvandringen förbi fågelplattformen vid Övre förets östra kant och Sävjaåns mynning, genom Nåntuna lund och Djurgården fram till Linnés Sävja, och vidare till Linnés Hammarby.

I södra delen av området ligger Sunnerstaåsens friluftsområde. Här kan du, förutom att motionera, åka skidor, grilla, cykla MTB mm, hyra kanot och paddla uppströms genom Årike-Fyris.

Utökad information om anordningar och tillgänglighet i Årike-Fyris naturreservat

Fakta

Förvaltare och skötselansvarig: Uppsala kommun

Att göra:
 • Friluftsområde
 • Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Nära kollektivtrafik
 • Barnvagnstillgängligt
 • Rullstolsvänligt
Parkering:

Parkeringsplatser finns vid bl a vid Sunnerstastugan, Kungsängen och Stadsträdgården

Kommunikationer:

För att besöka södra delen av området, på västra sidan, tar du buss till hållplats Sunnerstabacken. Närmaste hållplats i norra delen är Svandammen.

Vill du besöka Kungsängen är närmaste hållplats Östra Vindbrovägen. Härifrån är det ca 1 km promenad fram till Kungsängen. Fågeltornet vid Övre Föret går inte att komma till med buss utan nås lättast med cykel eller en promenad.

Hitta hit:

Årike Fyris är ett stort område i södra Uppsala. Det sträcker sig från Kungsängsleden i norr till Flottsund i söder, på båda sidor av Fyrisån. På östra sidan kan du parkera nere vid Vindbron. Infart Kungsängens gård från väg 255.

Med bil: Sunnerstastugan i Sunnerstaåsens friluftsområde ligger alldeles intill Dag Hammarskjölds väg i Sunnersta och är en bra utgångspunkt för promenader både längs stigar uppe på åsen och längs Fyrisån.

Med cykel: Från Uppsala cyklar du antingen längs östra sidan av Fyrisån för att komma fram till Kungsängen. Eller så följer du ån på den västra sidan och cyklar genom Stadsträdgården och vidare mot Övre föret och Sunnerstaåsens friluftsområde.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Testad med rullstol

Testad av Testpatrullen, Upplandsstifltelsen - 27 maj 2021

Upplev naturen mitt i stan i den härliga parkmiljön nedanför Ulleråker och vidare längs Fyrisån!

Vi började vandringen från parkeringen vid Lundellska skolans idrottshall och avslutade vid parkeringen intill fågeltornet vid Övre föret, en sträcka på 2 kilometer.

Det är en fin promenad som inleds med "Bouleråker", med boulebanor och fikabord intill Fyrisån, för att ta dig vidare in i parken som präglas av mäktiga träd (lind och lönn) och äppellundar. I parken finns flertalet bänkar, rastplatser och ett nätverk av hårdgjorda stigar. Promenaden fortsätter utmed ån fram till Vindbron, där det också finns rastbord. Här kan man göra en avstickare till naturreservatet Kungsängen, där kungsängsliljorna blommar i maj. Promenaden fortsätter vidare längs Fyrisån fram till fågeltornet vid övre föret.

Tornet är tillgänglighetsanpassat och här går det bra att rulla fram för att fågelskåda. Det finns även fikabord både under tak i fågeltornet och vid stigen bredvid. Parkering finns 100 meter söder om fågeltornet.

Islandsbron till Flottsund

Hela vägen från Islandsbron till Flottsund testats med rullstol. I stort sett hela sträckan är cykel- och gångbana med hårdgjort underlag. Det finns några partier vid Nedre föret och Sunnerstaåsen där det kan förekomma löst grus och rötter. Vid Sunnerstabacken mot Flottsund, är det en kort och brant backe. Det går att ta vägen genom Sunnerstagropen, det är också backar, men inte lika branta. Det finns flera tillgängliga toaletter vid friluftsanläggningen i Sunnersta.

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Nice Sam Bliss

  jag bor här. trevlig plats! för cykel eller promenade.

  mer än 2 år
 • Nils-Olof Jerling

  En av Upplands bästa fågellokaler med över 250 observerade fågelarter. Har stor utvecklingspotential med förbättrad vattenståndsamplitud och spänger för rörelse

  ungefär 3 år