Area main nature reserve@2x Billudden

Rundslipade stenar och orangelysande havtornssnår vid ett bländande, brusande eller dånande hav! Vid Billudden går Uppsalaåsen ut som en långsträckt udde i havet. Udden bjuder på ett vackert och unikt landskap med spännande växter och geologi.

Är man liten kanske inte benen bär ända ut till Billhamn, det gamla fiskeläget 3 km från parkeringen, eller ytterligare en kilometer ut till uddens slut. Då är det bra att det finns mycket att upptäcka längs vägen. En bit ut på Billudden hittar du Klyxenstigen, en naturstig anpassad för barn.

Men för dig som orkar är det väl värt att ta sig ända längst ut. Första tre kilometrarna går du på en smal grusväg som kantas av lummig grönska med många vanliga och ovanliga växter. Följ sedan den 1,8 km långa Vattenstigen som utgår från den gamla fiskebyn Billhamn. Stigen leder dig längs klapperstensstränderna ut till Billskaten, Upplands nordligaste punkt, och tillbaka. Här utanför ligger havet öppet så långt ögat når. På vägen tillbaka passerar du ett stentorg, ett tecken på den pågående landhöjningen som här är stor, ca 70 cm på 100 år. Stränderna kantas av havtornsbuskar som under hösten gör Billudden ännu vackrare med sina orangea bär.

Letar du lite bland de röda kalkstenarna på stranden hittar du fossil av utdöda bläckfiskar och trilobiter. Men tänk på att Billudden är ett naturreservat och att du inte får plocka med dig stenar hem.

I Billuddens naturreservat ligger också Rullsands havsbad och camping.

Särskilda regler gäller i naturreservat, klicka på länken till föreskrifterna för att läsa mer.

Förvaltare: Länsstyrelsen. Rullsands havsbad och camping förvaltas av Upplandsstiftelsen.

Att göra:
  • Area main nature reserve@2x Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Area main stroller accessible@2x Barnvagnstillgängligt
  • Area main near parking@2x Nära parkering
Parkering:

En parkering för dig som vill besöka själva Billudden ligger på höger sida när du kommer ner mot Rullsands camping.

Kommunikationer:

Du kan ta länsbussen till hållplats Rullsand. Från busshållplatsen är det 600 m promenad längs asfaltsväg fram till reservatet, badet och campingen.

Hitta hit:

Billuddens naturreservat ligger ca 3 km öster om Skutskär.

Med bil: Följ skyltarna från väg 76 mot Rullsands camping, alldeles öser om bron över Dalälven. Parkeringen ligger vid Rullsand och härifrån är det ca 4 km promenad ut till änden på Billudden.

Det finns inga innehåll