Bryggholmen

Aktuellt

Som följd av den torra sommaren 2018 och angrepp av granbarkborre så står en mängd döda granar i reservatet . Det finns en stor risk att döda granar faller och vi avråder dig från att besöka området vid blåsigt väder.

Mitt inne i Mälaren, söder om Enköping, ligger ön Bryggholmen med sin herrgård och sitt vackra landskap. Här har människor levt och brukat jorden i mer än 1000 år. En stor del av ön är naturreservat. Här möts du av ett omväxlande landskap med betesmarker, åkrar, skog och våtmarker. I skogarna växer gott om ädla lövträd som ek, lönn och lind. Håll utkik efter misteln som lever som en parasit i träden. Misteln är sällsynt i Uppland men på Bryggholmen finns det gott om den.

Tre vandringsleder går tvärs över och runt ön. De utgår från herrgården och är 2-4 km långa. Du kan bland annat vandra till Salta Skär där det finns en rastplats med eldstad och en badbrygga. Även vid Hästskoviken finns rastplats med eldstad. Passa också på att besöka Bryggholmens trädgård med sina blommor, bärbuskar och fruktträd. Den ligger i anslutning till herrgården.

Det finns mycket att se och göra på Bryggholmen. Många skolor kommer hit på lägerskola. Här finns två lägerplatser med tältkåtor. För privatpersoner som vill stanna lite längre finns ett vandrarhem eller stugor att hyra. Sommartid kan du ta fika på café Äppelboden. Kanske vill du ta en paddeltur på Mälaren? Då finns kanoter och roddbåt att hyra.

Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat, klicka på länken till föreskrifterna för att läsa mer.

Service: Parkeringsplats, vandringsleder, rastplatser, eldstäder, badbrygga, vandrarhem, stugor, café sommartid.

Förvaltare: Länsstyrelsen

Att göra:
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Barnvagnstillgängligt
Hitta hit:

Bryggholmen är en ö, 12 km söder om Enköping. Men ön ligger bara 500 m från fastlandet. Hit kommer du med färja från närliggande Koffsan eller med båt från Enköping.

Köra till Koffsan: Från centrala Enköping kör du Torggatan söder ut förbi Coop. Fortsätt mot Boglösa och Husberg. Efter Gånstagården, sväng höger vid skylt Vallby 9. Efter ca 10 km tar du höger mot Bryggholmen. Parkera bilen vid Koffsan. Härifrån går färja över till Bryggholmen under sommarhalvåret. Det går att beställa turer året runt (så länge det inte är is).

Med buss: Från Enköping går buss till hållplats Vallby vägskäl. Härifrån är det 2 km fram till Koffsan varifrån färjan går över till Bryggholmen.

Med båt: Sommartid går båtturer till Bryggholmen från Enköping.