Fageruddsåsen

Aktuellt

Som följd av den torra sommaren 2018 och angrepp av granbarkborre så står en mängd döda granar i reservatet . Det finns en stor risk att döda granar faller och vi avråder dig från att besöka området vid blåsigt väder. Vi har dragit om en del av stigen för att undvika det värst drabbade området. Vi har också under 2021 avverkat döda granar på några platser av säkerhetsskäl.

Naturreservatet Fageruddsåsen är ett populärt strövområde alldeles vid Mälaren söder om Enköping. Från toppen kan du glimtvis få utsikt över vattnet som glittrar 35 m längre ner. Åsen består egentligen av två skogsklädda ryggar med öppen ängsmark emellan.

Från parkeringen kan du följa en stigslinga på ca 2 km. Vandringen går uppåt genom granskogen som växer på åsens sluttning. Väl uppe på den högsta åsryggen fortsätter vandringen genom den glesare tallskogen på åsens krön, fram till en rastplats med eldstad. Slingan fortsätter sedan ner till en småbåtshamn och därifrån tillbaka till parkeringen.

Service: Parkering, informationstavlor, stigar, grillplats, gästhamn med kiosk ligger intill reservatet. Ingen plogning vintertid.

Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat. Läs mer under länken nedan.

Fakta

Förvaltare: Fageruddsåsen förvaltas gemensamt av Enköpings kommun och Upplandstiftelsen

Att göra:
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
Kommunikationer:

Du kan ta regionbussen till hållplats Skogsbovägen. Från hållplatsen är drygt 200 m promenad sydost längs kolarviksvägen och sen höger in på klubbholmsvägen för att komma till reservatets parkering. Tidtabeller hittar du på: www.ul.se

Hitta hit:

Naturreservatet ligger alldeles söder om Bredsand vid Svinnegarnsviken, ca 6 km söder om Enköping.

Med bil: Kör söder ut från Enköping mot Bredsand. Fortsätt förbi Bredsand ca 2 km och sväng av mot hamnen vid Kolarudd. Straxt ser du naturreservatets parkering på höger sida.

Med cykel: Från Enköping går en fin cykelväg ut till Bredsand. Därifrån är det bara en liten bit kvar fram till reservatet.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Upplandsstiftelsen