Gräsö gård

Alldeles nära färjeläget på Gräsö hittar du Gräsö gårds naturreservat. Här ligger små åkrar insprängda mellan berghällarna och längs stränderna går kor och betar. På många ställen kan du se odlingsrösen och andra spår efter gamla tiders jordbruk.

Ta ett dopp i havet vid Kattskär, promenera bland blommorna i hagarna eller sätta dig ner på en sten och njut av din medhavda matsäck. Två rundslingor på 1,7 resp. 3,5 km tar dig genom ett stort inhägnat område med blomsterrika betesmarker och kuperad skogsterräng. Beroende på vad du vill göra, kan du välja att starta vid olika entréer.

På de betade hagmarkerna växer mängder av ängsblommor. Under våren spirar orkidéer i den kalkrika jorden. I maj och juni kan du se den vackra orkidén Adam och Eva, bland annat i beteshagen längs kostigen och i början av Kattskärsstigen.

Från östra parkeringen går en 400 m lång stig ner till Kattskär. Vid Kattskär finns ingen sandstrand eller glasskiosk, men här finns fina klippor att sola på. Sen är det bara att kliva ner i havet för ett svalkande dopp! Här kan du också grilla och njuta av havsutsikten. Vedförråd finns. Det är inte tillåtet att elda på andra platser i reservatet.

Starta gärna ditt besök vid informationscentret vid Gräsö gård. Här får du tips på många fler utflyktsmål på Gräsö.

Service: Informationscenter, vandringsleder, rastplatser, parkeringsplatser, grillplats vid Kattskär, toalett vid informationscentret

Förvaltare: Upplandsstiftelsen och Östhammars kommun

Att göra:
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett
Kommunikationer:

Ta bussen till busshållplats Färjeläget i Öregrund och därefter färjan över till Gräsö. Där är det 300 m promenad längs landsväg till själva Gräsö gård. Tidtabeller för buss hittar du på www.ul.se, färjans tidtabell hittar du på www.trafikverket.se/grasoleden.

Hitta hit:

Gräsö ligger alldeles utanför Öregrund i norra Uppland.

Från väg 76, sväng av mot Öregrund ca 6 km norr om Östhammar. Från Öregrund tar du färjan över till Gräsö. I reservatet finns tre parkeringar: En vid själva gården, en i nordväst där Kostigen och Skogsstigen startar och en i öster där stigen går ner till Kattskär. När du kommit av färjan kör du höger mot Äspskär för att komma till Gräsö gård eller Kattskär. För att komma till nordvästra parkeringen följer du istället vägen rakt fram och tar av mot Österby efter ett par hundra meter.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Upplandsstiftelsen