Hemsta

Ett skepp, en häst och yxa. Det krävs lite fantasi för att se vad de flera tusen år gamla bilderna som ristats in i berget ska föreställa. Men Hemstas många hällristningar från bronsåldern är en imponerande syn. På den så kallade Hemstahällen finns en stor ristning med runt 500 olika figurer! Hur lång tid tog de att göra och vad använde man för verktyg?

Hemsta naturreservat är ett hagmarksområde som betas av djur. Bland enar, slånbärsbuskar och nypon sticker släta berghällar upp, några med rödmålade hällristningar på.

Mandelblom, backsippa och andra blommor och växter som trivs på öppna hagmarker finns här. Ta med picknick till Hemsta en skön dag, finns det några finare picknickmarker än välbetade hagar? Vägen delar reservatet i två delar. I norra delen är det fint att ströva omkring och titta på växtligheten. I södra delen finns den figurrika Hemstahällen.

Tänk på att det tidvis finns betesdjur i hagen. Gå runt djuren och håll hunden kopplad.

Service: Parkeringsplats, informationsskyltar, torrtoalett.

Förvaltare: Naturskyddsföreningen Enköping

Att göra:
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära toalett
Kommunikationer:

Du kan ta bussen från Enköping till hållplats Hemsta vägskäl.

Hitta hit:

Hemsta naturreservat ligger 7 km söder om Enköping.

Med bil: Kör ut ur Enköping åt sydost, längs Boglösavägen. Följ skylten mot Veckholm när du kör ut ur samhället. Efter ca 5 km svänger du av på en liten väg åt höger mot Hemsta. Kör ca 100 m till parkeringen.