Källarberget

Mellan Fagerviken och Storsand, norr om Skärplinge, ligger Källarberget. Själva Källarberget är en 17 m hög bergsrygg som sluttar brant ner mot den norra stranden. Berget kläs av vindpinad tallskog, och på toppen ligger en gammal lotsutsikt. Härifrån får du storslagen utsikt över Lövstabukten och Bottenhavet. Kusten utanför är öppen och saknar skärgård.

Källarberget har en spännande geologi. Här har inlandsisen lämnat tydliga spår i form av isräfflor, klapperstensfält och grytlika bildningar. Men området är också intressant för fågelskådare eftersom många sjöfåglar passerar förbi här under flyttsäsongen vår och höst.

Lotsstugan på Källarberget stod färdig 1912 och verksamheten var sedan igång fram till slutet av 1960-talet. Lotstugan går att hyra för övernattning via bygdegårdsföreningen, som står för skötseln av stugan.

Från parkeringen leder en 1,4 km lång stig, förbi reservatets största stentorg och vidare upp till lotsstugan på toppen. Därifrån fortsätter den i en slinga genom skogsdungar, över fina bad- och fikaklippor och förbi flera stentorg. Stigen är bitvis kuperad och ojämn.

Tänk på att området är ett naturreservat där särskilda regler gäller. Klicka på länken nedan för att komma till reservatsbeslutet med föreskrifter för reservatet.

Service: Parkering, informationsskyltar, stuga som går att hyra för övernattning, torrtoalett vid parkeringen, eldstad Förvaltare och markägare: Upplandsstiftelsen

Att göra:
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära toalett
Parkering:

Parkering finns.

Kommunikationer:

Det går inte att komma till Källarberget med buss.

Hitta hit:

Källarberget ligger mellan Fagerviken och Sikhjälma. Från rikskväg 76 kör du mot Fagerviken och sedan mot Såghamn. Källarberget ligger vid havet strax norr om Såghamn.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Upplandsstiftelsen