Area main nature reserve@2x Oxhagen

Oxhagen prunkar av sippor och gullvivor under våren. Hagarna i naturreservatet är lätta att nå, de ligger alldeles vid väg 290 norr om Skyttorp. Här möts du förutom av blomsterrika hagar av lummig skog och Vattholmaåsen som höjer sig över i landskapet. Gå upp på åsen för att få utsikt över hagarna.

Du kan också vandra längs stigen som leder ner till det smala gattet, Träsundet, där Fyrisån passerar och sedan tillbaka. Träsundet är en gammal kanal mellan Knivstasjön och Storsjön. Den grävdes i slutet av 1800-talet för att sänka vattennivån i sjöarna uppströms. Följ skyltning mot Träsundet. Stigen är 1,8 km lång fram och tillbaka och går genom beteshagar och skog. Bitvis är det något svårgånget med stenar och rötter. Under den gröna säsongen kan det finnas kor i hagen.

Åk till Oxhagen för att titta på blommor! I mitten av april blommar blåsipporna. De följs av vitsippor i slutet av april och början av maj och därefter gullvivor. En varm vår är blomningen lite tidigare och en kall senare. Under sommaren finns det många intressanta växter i hagarna. Nu är det inte samma massiva prakt men istället flera olika sorters blommor. Ta med en blombok/flora och upptäck jungfrulinet i juni, solvändan i juli och rödklinten i augusti.

Oxhagen är ett mysigt picknickställe. Inte långt från parkeringen öppnar sig hagen med stora ytor att breda ut picknickfilten på. Här finns också ett fikabord.

Oxhagen är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Service: Liten parkering alldeles intill väg 290, picknickbord i hagen.

Förvaltare: Upplandsstiftelsen

Att göra:
  • Area main nature reserve@2x Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Area main near parking@2x Nära parkering
  • Area main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
Kommunikationer:

En busshållplats finns ca 700 m söder om reservatet, längs väg 290, och heter Knivsta. Tidtabeller och bussnummer hittar du på www.ul.se.

Hitta hit:

Oxhagen ligger 3 km nordöst om Skyttorp.

Med bil: Kör väg 290 mot Österbybruk. Tre kilometer norr om Skyttorp ligger reservatet på vänster sida. Håll utkik efter reservatsskylten.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Upplandsstiftelsen