Pansarudden

I Pansaruddens naturreservat möts du av riktig vildmarksterräng. Skogen är i stort sett orörd sedan slutet av 1800-talet. De grova trädstammarna står tätt och marken täcks av vindfällen och mossklädda stenblock. I skogen trivs ugglor och hackspettar. Lodjur har också setts till i trakten.

Flera stigar går genom reservatet, bland annat fram till sjön Vällen. Längs Upplandsleden som går rakt igenom området finns Rudbäcken, en glup som ses som en glänta i skogen. Glupar är områden som ibland är vattenfyllda och ibland torra. Vattnet kommer från underjordiska källor. Runt glupen växer många stora lövträd.

En vandring i Pansaruddens naturreservat är en spännande upplevelse. Här finns gott om fåglar, insekter och ovanliga växter. Men vandringen är inte helt lätt. Terrängen är stenig och kuperad.

Från södra parkeringen kan du vandra Pansaruddenslingan, som är en del av Upplandsleden. Slingan är 4 km lång och går ut till sjön Vällen och tillbaka. En del av sträckan går du längs lättgången skogsväg men mest är det en stig. Slingan är märkt med röd färg.

I Pansarudden startar också Upplandsledens etapp nr 8 som går söderut mot Bennebol och etapp nr 9 som går norrut mot Kolarmora. Upplandsleden är märkt med orange färg på träd och stolpar.

Ställ bilen vid norra parkeringen och följ Upplandsleden 1,5 km till grillplatsen vid Vällen. En brasa är lika mysig en ruggig höstdag som en ljummen sommarkväll. Stigen går mestadels genom blockrik och kuperad terräng. Stadiga skor eller kängor rekommenderas!

Förvaltare: Upplandsstiftelsen

Att göra:
 • Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Nära parkering
Kommunikationer:

Regionbussen stannar där Upplandsleden korsar Hallstaviksvägen vid hållplats Kasbol. Härifrån är det ca 4 km vandring söderut längs Upplandsleden fram till Pansarudden. Tidtabell och bussnummer hittar du på www.ul.se.

Hitta hit:

Pansaruddens naturreservat ligger ca 9 km NO om Knutby.

Med bil:Från väg 288 viker du av mot Hallstavik på väg 661 strax öster om Gåvsta. 2,5 mil senare passerar du över Vällen och ett par kilometer längre fram svänger du av till höger mot Vällnora och Bennebols bruk. Efter 4 km kommer du till norra parkeringen i reservatet. Från den norra parkeringen når du Upplandsleden, eldstaden vid vattnet och glupen Rudbäcken. Fortsätter du några km når du den södra parkeringen. Härifrån kan du vandra genom skogen ut på Pansarudden och få en glimt av vattnet.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

 • 2. Pansaruddenslingan 4,5 km

  27 mar

  För vem: Passar dig som vill se artrik, vild natur och inte har något emot att vandra över stock och sten. Längd: 4,5 km Start/Slut: Pansaruddens södra parkering Service: parkering Vatten: nej Underlag: ojämn skogsstig Naturtyp: barrskog Det är mossigt. Det är stenigt. Det är ojämnt. Men helt underbart i gammelskogen! Genom Pansaruddens naturreservat kan du följa en 4,5 km lång slinga. Den här slingan är för dig som vill ha en vandringsutmaning, i alla fall delar av din va...

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Tommy Erickson

  Det är sällan jag upplever att jag borde hoppar över en vandring. Men idag var det så. Det positiva var vädret, fast det har ju inget med platsen att göra. Vandringen var en 4km kort slinga ner till udden, från parkeringen. Delar av stigen var helt dränkt i ett stort område som inte gick att passera. Det fanns heller ingen tydlig omväg runt träsket. Tog mig trots det runt via stenig och svårtillgänglig mark runt området. Väl nere vid udden finns det en bänk och en grillplats, typ. Vägen tillbaka, via slingan åt andra hållet, var något bättre, men väldigt blöt. bra Klart fel tid på året att gå här. Men även om det varit torrt hela vägen då var det inte värt de 10 milen tur och retur att komma hit. Första och sista gången jag vandrar här. Finns betydligt bättre vandringar.

  6 månader