Rävsten

Tillbringa några avkopplande dagar i skärgården! Den vackra och idylliska ön Rävsten bjuder både på skog, klippor och öppna marker med betande djur. Besök ön över dagen, eller hyr en stuga och stanna lite längre. Stugorna är enkla och mysiga med vattenpump och torrtoalett utanför. För att komma till Rävsten bokar du passbåten som går från Äspskärs brygga. Information om hur du bokar hittar du på ravsten.se.

Vandra

Runt östra halvan av ön går Rävspåret, en naturstig där du kan läsa om öns fåglar, blommor och kulturhistoria. Stigen är 2,4 km lång. Vid ”Stallet” i stugbyn finns en informationsskylt med karta över Rävspåret. Spåret passerar bland annat klipporna norr om Stångören och Brahamsberget på öns östra sida. Härifrån har du fantastisk utsikt över Ålands hav som ligger öppet så långt ögat når. Vill du ta med dig något att grilla så finns fyra eldstäder utplacerade på ön.

Paddla

Hyr en kajak och paddla en tur i den vackra skärgården runt Gräsö. Här finns både skyddade vatten, med mängder av öar, och öppet hav. Hyr för några timmar eller ladda kajaken med mat, vatten och tält för en längre utflykt. Man har både en- och tvåmanskajaker. Paddel, flytväst, kapell och karta över området runt Rävsten ingår. Tänk på att det finns många fågelskyddsområden.

Fiska

I havet får du fiska fritt med kast- och metspö, men det finns regler för hur stora fiskar du får ta upp: Gädda – du får endast ta upp fisk mellan 40–75 cm. Ta upp max 2 fiskar/person och dag. Abborre – ta upp max 10 fiskar per person och dag. Havsöring – släpp tillbaka fisk under 50 cm.Ta upp max 2 fiskar/person och dag. Lax – släpp tillbaka fisk under 60 cm. Gös – släpp tillbaka fisk under 40 cm.

Service: Naturstig, stugor att hyra, tältäng, kiosk under maj-oktober, torrtoalett, eldstäder, bastu och badtunna att hyra.

Utökad information om anordningar och tillgänglighet på Rävsten, i+

Se en kort film om Rävsten

Fakta

Förvaltare: Upplandsstiftelsen

Att göra:
  • Friluftsområde
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett
Kommunikationer:

Du kan ta bussen till hållplats Äspskärs brygga längst ner på Gräsö. Tidtabeller för buss hittar du på www.ul.se.

Hitta hit:

Rävsten ligger i norra Upplands skärgård, alldeles öster om södra spetsen på Gräsö. För att komma hit tar du en passbåt från Äspskärs brygga. Båten går efter en turlista, olika tider och dagar beroende på säsong. Här kan du läsa mer och boka båten: http://www.upplandsstiftelsen.se/ravstens-stugby/passbaten__5137

Med bil: Från Öregrund tar du färjan över till Gräsö. När du kommit av färjan, kör höger mot Äspskär, och fortsätt ca 10 km.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Testad med rullstol

Testad av Testpatrullen, Upplandsstiftelsen - 25 augusti 2020

Båttransporten mellan Äspskärs brygga och Rävsten sker med båt utrustad med bogport i fören. En extra ramp läggs ut vid på- och avstigning. Det går bra att åka ombord med rullstol, se foto. Det behövs oftast hjälp att köra på/av med manuell rullstol, då det är lite lutning vid ramperna. Båttransporten tar cirka 5-10 minuter. Det går bra att köra rullstol från båten upp till samlingssalen Stallet där det finns tillgänglighetsanpassad toalett och dusch. Sträckan mellan bryggan och Stallet är cirka 100 meter. Underlaget är hårt packat och bestående av omväxlande grus, gräs och flata berghällar. Det är en svagt lutande backe uppåt där det kan behövas hjälp för de som kör manuell rullstol. En av stugorna, Palms hus, som ligger nära Stallet är anpassad med ramp vid ingången och med inredning så att det fungerar att komma in med rullstol och att sova över.