Skokloster

Tittar du på en karta över Skokloster naturreservat på Skohalvön ser du att den är översållad av R, tecknet för fornlämning. På denna halvö i Mälaren har människor bott i över tusen år och det lämnar spår i landskapet.

Ett bra sätt att upptäcka Skohalvön och Skokloster naturreservat är att vandra Upplandsleden som går i en 13,5 km lång rundslinga genom området. Starta gärna vid Skokloster slott, det vackra barockslottet från 1600-talet på östra sidan av halvön. Slottet är idag ett museum med över 50 000 föremål från svensk stormaktstid. Vandra söderut längs Mälarens strand förbi både bad- och fina rastplatser. När du kommer fram till Måttan leds du längre in på ön och vandringen går tillbaka längs skogsstigar och små grusvägar. En annan lämplig startpunkt med stor parkering är Häggeby kyrka. Vandringen härifrån blir ett par kilometer längre.

Vid Sånka på västra sidan av Skohalvön finns en stor badplats och camping.

Service: Parkeringsplatser, informationsskyltar, rastplatser, bad, camping, vandringsled.

Förvaltare: Länsstyrelsen

Att göra:
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
Kommunikationer:

Regionbussen går ut på Skohalvön och fram till Skokloster slott. Vissa turer går inte ända till slottet utan stannar vid hållplats "Skokloster slott vägskäl". Härifrån är det ca 1 km promenad fram till slottet. Tidtabell och bussnummer hittar du på www.ul.se

Hitta hit:

Naturreservatet Skokloster ligger på Skohalvön norr om Bålsta.

Med bil: Från väg 263 svänger du av där det står skyltat mot Skokloster, en bit öster om Varpsund. Följ skyltningen mot Slottet. Vill du komma till parkeringen vid Häggeby kyrka tar du första vägen till vänster, efter att du svängt av från väg 263. Följ vägen fram till kyrkan.