Place main culture@2x Smultronställe Kung Björns hög

Den perfekta picknickplatsen på cykelavstånd från Uppsala! Då kung Björn bodde här nådde havet upp till foten av kullen och vikingaskepp kunde ses ute på fjärden. Idag kan du istället se ut över Hågadalens slättlandskap. Det är tillåtet att gå upp på högen, men tänk på att marken är känslig för slitage.

Sägnen säger att Upplands kung Björn hade en gård här i Håga på 800-talet. Men det är inte han som ligger begravd i högen utan en storman som levde under bronsåldern (1000 år f Kr.). Vid utgrävningar hittade man mängder av värdefulla föremål som den döde fått med sig i graven.

Runt omkring högen betar kor och får och under sommaren står hela hagen i blom. Här kan du bland annat hitta jungfrulin, backtimjan, brudbröd och många fler arter.

Från parkeringen är det endast 100 m till Kung Björns hög, men vill du vandra längre finns många stigar som tar dig runt i Hågadalen-Nåstens naturreservat.

Kung Björns hög är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Service: Parkering som rymmer ca 15 bilar och torrtoalett

Utökad information om tillgänglighet och service i norra delen av Hågadalen-Nåstens naturreservat, i+

Fakta

Förvaltare: Uppsala kommun

Att göra:
 • Place main culture@2x Kulturmiljö
Tillgänglighet:
 • Place main near parking@2x Nära parkering
 • Place main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
 • Place main near toilet@2x Nära toalett
Parkering:

Parkeringen ligger 100 m från Kung Björns hög, på vägen mot Håga by.

Kommunikationer:

Du kan ta stadsbussen till hållplats Håga gård. Fortsätt sedan en liten bit fram längs vägen så ser du Kung Björns hög på vänster sida.

Hitta hit:

Kung Björns hög ligger i norra delen av Hågadalen-Nåstens naturreservat, i västra utkanten av Uppsala.

Koordinater parkeringen: N 59º 50.282', E 017º 35.047'

Med bil: Från väg 55, sväng av vid Flogsta. Ta höger på Flogstavägen. Efter ett tag visar en skylt att du ska ta av till höger mot Håga. Följ skyltarna mot Håga tills du ser Kung Björns hög på vänster sida. En P-skylt visar in till parkeringen.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Upplandsstiftelsen

 • Tkxtccfzkadhmz3bg2wm

  Blommor och blad i Håga!

  Uppsala läns natur 7 jun 10:00

  Nu ger vi oss ut bland blommor och blad i Hågadalen! Här upptäcker vi både nån kär bekant och helt nya arter. Barn och vuxna kan tillsammans ta sig an vårt växtbingo. Här finns också luppar att låna för att upptäcka blommornas minsta delar, pollen, ståndare och pistiller. Välkomna till växternas spännande värld! Anmälan: OBS! Det är obligatorisk anmälan till aktiviteten eftersom vi måste begränsa antalet deltagare på plats samtidigt. Det finns två starttider att välja på:...

 • L9rbzrwoaob6pnjthlht

  Blomma, ört, gräs... Växtvandring i Håga

  Uppsala läns natur 7 jun 10:30

  Kom och var med om en blomstervandring tillsammans med kunniga naturguiden Lisel Hamring. Vi tittar på stort och smått i växtriket och förundras över livskraft och fantastiska anpassningar. Ta gärna med fika för en paus mitt i allt det gröna och sköna. Välkommen! Samling Kung Björns hög kl 10:30. Anmälan: info@biotopia.nu eller 018-727 6370. I anslutning till blomstervandringen finns en familjeaktivitet som pågår kl 10-14 vid Kung björns hög, se info i separat evenemang...